Index Vakbarát Hírportál

Napok óta feszült a hangulat Izraelben, két nő életét vesztette Ciszjordániában

2023. április 7., péntek 18:32 | aznap frissítve

Két fegyveres nyitott tüzet egy izraeli rendszámú autóra a ciszjordániai Hamra település közelében. Eközben az izraeli hadsereg és a Hamasz terrorszervezet is rakétával támadja egymást.

Már napok óta feszült a hangulat a Közel-Keleten, miután az elmúlt napokban többször is rakéta- és bombatámadást hajtott végre egymás ellen Izrael, a Hamasz nevű terrorszervezet és Libanon. Eddig a támadásokban nem történt haláleset,

ugyanakkor Ciszjordániában két, vélhetően palesztin fegyveres tüzet nyitott egy izraeli rendszámú autóra, aminek következtében két izraeli nő vesztette életét

– tudósít róla többek között az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint Jordán-völgy északi részében található – egyébként illegálisan létrehozott – Hamra izraeli település környékén volt a támadás, az izraeli hadsereg jelenleg a környéken keresi a fegyvereseket.

A Haaretz izraeli lap szerint a két elhunyt személy testvérek: egy 15 éves lány és egy húszas éveiben járó fiatal felnőtt, míg a hátsó ülésen velük utazó 48 éves édesanyjukat súlyos sérülésekkel szállították kórházba, állapotáról jelenleg nincs információ.

Miután a fegyveresek tüzet nyitottak az autóra, az izraeli telepes testvérpárt is eltalálták, akik életüket vesztették, majd ezután az autó egy palesztin autónak csapódott – ekkor sérült meg édesanyjuk is.

A lövöldözésre felfokozott hangulatban került sor: a HAmAsz terrorszervezet és az izraeli hadsereg napok óta támadja a másikat,

amiért az izraeli rendőrség ramadán idején többször is agresszíven lépett fel a jeruzsálemi óvárosban található, a muszlimok harmadik legszentebb helyének számító al-Aksza-mecset környékén imádkozó fegyvertelenekkel szemben.

Az Egyesült Királyság ezért minden felet, a palesztinokat, az izraelieket és a libanoniakat is arra szólította fel, hogy hagyjanak fel az erőszakkal.

Rovatok