Index Vakbarát Hírportál

Japán meghosszabbítja az Észak-Koreára kivetett szankcióit

2023. április 7., péntek 08:32

Japán két évvel meghosszabbította a kereskedelmi szankciókat, amelyeket Tokió Phenjan számos ballisztikusrakéta-kilövése miatt szabott ki Észak-Koreára.

A Kisida Fumio által vezetett japán kormány még a szankciók jövő csütörtöki lejárta előtt gondoskodott azok meghosszabbításáról – közölte az MTI a japán kormány péntek reggeli közleményét.

A szankciók megtiltják a Phenjannal történő kereskedést, valamint leszögezik, hogy egyetlen olyan hajó sem köthet ki japán kikötőben, amely előtte észak-koreai kikötőt is érintett.

A döntésben szerepet játszott, hogy Észak-Korea minduntalan rakétakísérleteket hajt végre a térségben: Phenjan csak márciusban hét rövid és hosszú hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki. A kormány emellett a japán állampolgárok eltűnése miatt is neheztel Észak-Koreára, akik vélhetően emberrablás áldozatai lettek.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a nemzetközi közösség szoros együttműködésében megoldást találjunk mind az emberrablások, mind pedig a nukleáris és rakétaprogramok okozta kérdésekre

– nyilatkozta Macuno Hirokazu, a kabinet főtitkára.

Japán régóta küzd azért, hogy hazahozhassa azokat az állampolgárait, akiket az 1970-es és 1980-as években észak-koreai ügynökök elhurcoltak, ám egyelőre nem történt előrehaladás e téren.

Kisida miniszterelnök már korábban jelezte, hogy előfeltételek nélkül készen állna találkozni Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel, Phenjan részéről azonban nem mutatkozott még érdeklődés a kétoldalú tárgyalások iránt.

Tokió 2006-ban vezette be a szankciókat Észak-Korea ellen, azóta ugyanakkor kiterjesztette a büntetőintézkedések körét.

Rovatok