Index Vakbarát Hírportál

Újabb európai kormány szerint aggályos a ChatGPT

2023. április 7., péntek 15:20

Jean-Noël Barrot, francia digitális ügyekért felelős miniszer szerint az ChatGPT-t előállító cég adatkezelése nem felel meg az EU adatvédelmi rendeletének.

Interjút adott Emmanuel Macron digitális ügyekért felelős minisztere, Jean-Noël Barrot, amelyben arról beszélt, hogy az OpenAI által kifejlesztett ChatGPT nem felel meg az uniós adatvédelmi előírásoknak – számol be róla a Politico.

Barrot az olasz kormányzat tiltó döntéséről azt mondta, szerinte az olasz adatvédelmi hatóság jelenleg azt vizsgálja, hogy az Európai Unió adatvédelmi rendeletével, a GDPR-rel kompatibilis-e. A francia miniszter szerint nem, ezért az OpenAI-nak a jövőben módosítania kell az adatkezelési megoldásán.

Arra a kérdésre, hogy Franciaország az olaszokhoz hasonlóan tervezi-e a ChatGPT betiltását, csak annyit válaszolt, hogy nem.

Szerinte ezt eleve nem is a kormánynak kellene vizsgálnia, hanem a francia adatvédelmi hivatalnak, a CNIL-nek, a végső döntés pedig az ő kezükben van.

Nem ők az elsők

Mint korábban beszámoltunk róla, Olaszország volt az első uniós állam, ahol adatvédelmi okokra hivatkozva azonnali hatállyal betiltották a mesterséges intelligenciával működő chatbotot.

Az olasz adatvédelmi hatóság szerint az OpenAI jogtalanul gyűjti és tárolja a felhasználói személyes adatait. A hatóság azután kezdett vizsgálódni, hogy egy incidens következtében privát felhasználói beszélgetések és fizetési információk szivárogtak ki.

Egy ausztrál polgármester nemrég bejelentette, vizsgálják, hogy bepereljék-e a ChatGPT-t előállító céget, amiért a chatbot helytelenül bűnösnek nevezte egy vesztegetési botrányban. Ő lenne egyébként a világon az első ember, aki rágalmazási pert indítana az OpenAI-val szemben.

Rovatok