Index Vakbarát Hírportál

Szergej Lavrov már nem erős külügyminiszter – állítják szakértők

2023. április 7., péntek 20:37

Terjedelmes cikket közölt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterről a Newsweek. Az amerikai lap cikkében szakértőkkel azt járják körbe, hogy az egykor erős titánnak számító külügyminiszter miként vált tulajdonképpen a Kreml szóvivőjévé.

A 73 éves Lavrov majdnem 20 éve, 2004-ben lett külügyminiszter, azelőtt tíz évig  Oroszország ENSZ-nagykövete volt.

A külügyminiszter Putyin számára mindig megbízható miniszter volt, ugyanakkor az elnök közvetlen belső köréhez sohasem tartozott: a Newsweek szerint Lavrov hiába ellenezte 2014-ben a Krím félsziget annektálását, illetve a 2022 februárjában Ukrajna ellen elindított teljes offenzívát, a kérdésben neki nem osztottak lapot.

Vlagyimir Putyin 1999-es hatalomra kerülése után elkezdte centralizálni az orosz állam irányítását, minden lényegi döntés a belső körében születik meg. Külpolitikai kérdésekben Moszkva politikájának kialakításában például nagyobb beleszólása van Putyin fő külügyi tanácsadójának, Jurij Uszakovnak, mint magának a külügyminiszternek – állítja Mark Galeotti Oroszországgal foglalkozó politológus.

[Lavrov] alig több, mint az a szegény fickó, aki seprűvel követi az elefántot, és feltakarít utána. Azt nem tudja meghatározni, hogy az elefánt milyen irányba mozogjon

– fogalmazott Galeotti.

Ráadásul a politológus szerint még csak nem is mindig Lavrov minisztériuma végzi el a Kremlben kijelölt külpolitikai feladatokat: Szíriát illetően az orosz külpolitikát a védelmi minisztérium hajtja végre, Venezuela kapcsán a Rosznyeft energetikai cég szava a döntő, míg a Balkán esetében Nikolaj Patrusev, a Biztonsági Tanács titkára hoz fontos döntéseket – sorolta a példákat a brit szakértő.

Így Lavrov feladata lényegében csak a kommunikáció, illetve a kárelhárítás.

A lapnak nyilatkozó egyik szakértő szerint Szergej Lavrov miniszterként csak egy kicsivel több, mint a Kreml sajtószolgálata.

Galeotti szerint – akinek nemrég jelent meg könyve a Putyin által indított háborúkról – amíg korábban „abszolút titánnak” számított, most már sok helyen inkább nevetség tárgyát képezi Lavrov. Ugyanakkor leszögezi, nem mindenki látja így, és vannak olyan országok, ahol komolyan veszik, sőt, a globális délen még támogatják is,

amiért a külügyminiszter elmondása szerint az amerikai hegemónia ellen küzd.

Mindenesetre a szakértő szerint Lavrov így is már csak árnyéka korábbi önmagának.

Visszautasított lemondás, kompromat

Galeotti szerint Lavrov konkrétan a putyini rendszer foglya: sajtóhírek szerint Lavrov már évek óta le akar mondani posztjáról, azonban ezt Putyin nem engedélyezi, ráadásul – egy másik nyilatkozó szakértő, Alex Kokcsarov szerint – Putyinnak és szövetségeseinek jelentős mennyiségű kompromittáló anyaguk van a külügyminiszterről.

Ez az oka, hogy a korrupciós bűncselekményeket olyan jól tolerálják az orosz rendszeren belül: ezzel megfogják a tisztviselőket, és büntetőeljárással fenyegetik őket, ha felhagynak a lojalitással

– állítja Kokcsarov.

Emellett a pozíció előnyökkel is jár: Lavrov húsz év alatt jelentős vagyonra tett szert, amit a családja mellett állítólagos szeretője és annak családja is élvez – ha lemondana, akkor a luxuséletviteléről is le kellene mondania.

A megszólaltatott szakértők szerint a 73 éves Lavrovnak így lényegében egy lehetősége van, ha ott szeretné hagyni külügyminiszteri pozícióját: ha súlyosan megbetegedik, és emiatt nem tudná ellátni a feladatát.

Ugyanakkor a lap megszólaltatott olyan szakértőket is, akik szerint Lavrov ha akarna, le tudna mondani. Olag Ignatov, a nonprofit Crisis Group vezető Oroszország-elemzője szerint ő nem egy „akaratlan utas”, hanem egy Putyinhoz hűséges politikus, és valószínűleg azért szolgál továbbra is külügyminiszterként, hogy megakadályozza, hogy az ország számára a lehető legrosszabb lehetőségek megtörténjenek.

Hasonlóan látja Boris Bondarev egykori orosz diplomata, aki az Ukrajna ellen indított háború miatt mondott le 2022 májusában.

Szerinte a Lavrov lemondásáról szóló pletykák csak pletykák, emellett úgy látja: ha valaki húsz évig miniszter, akkor elkezdi azt gondolni magáról, hogy ő a legalkalmasabb a pozícióra.

Ráadásul a háború miatt nehezebb is lenne a lemondása, főleg, ha azt Putyin nem is támogatná – Galeotti szerint a jelenlegi szituációban ez nem is lenne bölcs dolog, mivel az ügyészség nagyon szorosan a Kreml felügyelete alatt működik.

Emellett a szakértők eleve úgy látják, Lavrovban és Putyinban sok a közös: mindketten ugyanolyan cinikusan látják a jövőt és a külpolitikát, így elképzelhető: Lavrovnak nem is célja, hogy távozzon.

Az orosz–ukrán háborút pénteken is követi az Index, az élő hírfolyam ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott, a moszkvai tárgyalásai után tartott közös sajtóértekezleten 2022. július 21-én. Fotó: MTI / EPA / Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

Rovatok