Index Vakbarát Hírportál

Történelmi pert indíthat a ChatGPT ellen egy polgármester

2023. április 7., péntek 10:35

Hepburn Shire polgármestere a világon elsőként beperelheti az OpenAI mesterségesintelligencia-kutatólaboratóriumot, ha az nem korrigálja a ChatGPT nevű csevegőrobot alkalmazásának hamis állításait. A chatbot szerint ugyanis a polgármester vesztegetés miatt ült börtönben, valójában pedig éppen ő leplezte le a bűncselekményt.

Az Open Al csevegő robotja hamisan nevezte meg bűnösnek az ausztrál jegybank egyik leányvállalatának vesztegetési botrányában Brian Hoodot, Hepburn Shire polgármesterét – írja az Arab News

Hood dolgozott a Note Printing Australia vállalatnak, de éppen ő volt az, aki értesítette a hatóságokat arról, hogy külföldi tisztviselőknek kenőpénzt fizettek a pénznyomtatási szerződések elnyeréséért.

Brian Hood nem bűnös, és soha nem vádolták meg bűncselekménnyel

– mondták az őt képviselő ügyvédek, akik hozzátették, március 21-én levelet küldtek az OpenAI-nak, amiben 28 napot adtak a vállalatnak, hogy kijavítsa a hibás állítást, különben rágalmazási pert indítanak ellenük.

Az ügyvédek úgy tájékoztattak, az OpenAI még nem válaszolt Hood jogi levelére.

A képviselők hozzátették,

Ha Hood perel, akkor valószínűleg ez lenne az első alkalom, hogy valaki beperli a ChatGPT tulajdonosát a termékük állításai miatt.

A szolgáltatás tavalyi indulása óta rendkívül népszerűvé vált, a Microsoft februárban integrálta a ChatGPT-t a Bing keresőmotorjába.

Az ügyvédek kiemelték, az ausztrál rágalmazási kártérítések felső határa általában 400 ezer ausztrál dollár, ami több mint 90 millió forintnyi összeget jelent.

„A polgármester egyelőre nem tudja, pontosan hányan jutottak hozzá a róla szóló hamis információkhoz – ami a kártérítési összeg meghatározó tényezője –, de a rágalmazó állítások elég súlyosak ahhoz, hogy Hood 200 ezer dollárnál többet követelhessen” – mondta James Naughton, a Hood’s Gordon Legal ügyvédi iroda partnere a Reutersnek.

Rovatok