Index Vakbarát Hírportál

Csokinyuszi formájú tömény drogot adtak fel a postán Belgiumban

2023. április 8., szombat 14:26

Belgium az utóbbi időben az Európából a világ minden tájára postai úton küldött szintetikus kábítószerek elosztóközpontjává vált – a vámosok legnagyobb bánatára.

Itt a húsvét és vele együtt a csokinyuszidömping. Ilyenkor egyáltalán nem meglepő, hogy számos postai küldeményben megtalálhatók a nyúl formájú édességek. A belga reptéri postaszolgálat azonban egészen különleges változatára lett figyelmes a népszerű édességnek az egyik csomagban: ezek a nyulak ugyanis egy gramm csokoládét sem tartalmaztak.

eHelyett mind az 1-2 kilónyi nyuszi teste tömör MDMA volt, ami az ecstasytabletták egyik fő összetevője.

A „drognyuszikra” felfigyelő 61 éves Pol Meuleneire néhány hónap múlva megy nyugdíjba 43 év vámszolgálat után. A férfi az AFP-nek azt mesélte, hogy pályafutása kezdetén még nagy dolognak számított, ha 10 gramm kannabiszt talált egy borítékban.

Most viszont a brüsszeli repülőtér teherszállítási zónájában lévő irodaházban a munkahelye tele van kreatívan csomagolt illegális szállítmányokkal. 

ILYEN PÉLDÁUL AZ A PEPPA PIG-MINTÁS UZSONNÁSDOBOZ IS, AMIRŐL SENKINEK NEM JUTOTT ESZÉBE, HOGY KÁBÍTÓSZERT REJTENE – EGÉSZEN ADDIG, MÍG NEM LETT GYANÚS A VIDÁM MINTÁJÚ DOBOZ SÚLYA.

Mint kiderült, a tárolóeszköz dupla falú volt, a rétegek közül pedig ketamin került elő, amit előszeretettel küldenek mostanában a repülőtéri postahivatalon keresztül.

Aztán volt még ott a kristályok növekedésének tanulmányozására szolgáló fejlesztőjáték is. Ennek a mellékelt kémiai készlete rejtett egyzacskónyi kristálymetet – számolt be a France24.

Drogot postán, bárhová

Belgiumban a postai szolgáltatást az európai kábítószer-terjesztők rendszeresen használják szintetikus szerek exportjára.

A drogot sok esetben ártatlannak tűnő csomagolásba rejtik – így az ecstasytabletták nemegyszer kerülnek elő étrend-kiegészítős dobozokból.

2022-ben közel hat tonna kábítószert foglaltunk le itt, a repülőtéren

– mondta Florence Angelici, az SPF szövetségi pénzügyi szolgálat szóvivője. Hozzátette, hogy manapság bárki vehet drogot a dark weben, hiszen postai úton a világon bárhová elküldik a megrendelt szereket.

A Belgiumban feladott csomagküldemények ellenőrzése szerencsére valamivel egyszerűbbé vált az olyan kézi szkennerek bevezetésével, melyek képesek kimutatni az egyes gyanús anyagok összetételét.

Rovatok