Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea ismét vízfelszín alatti nukleáris drónt tesztelt

2023. április 8., szombat 09:43

Kim Dzsongun vezető újabb tesztet hajtott végre egy nukleáris célokra alkalmas, vízfelszín alatt támadó drónnal. Az állami média elmondta, a fegyverrendszer megbízhatóan működik és halálos támadási képességgel bír.

Észak-Korea április 4-e és 7-e között tesztelte a Heil–2 nevű, nukleáris képességű, vízfelszín alatti támadófegyvert – jelentette az állami média több mint egy héttel azután, hogy beszámolt egy új, Heil–1 nevű, víz alatti drónról, amelynek neve szökőárt jelent.

A KCNA állami hírügynökség közölte, a fegyverrendszer tesztelésekor a drón 71 óra 6 perc alatt ezer kilométert tett meg, és sikeresen eltalált egy célpontot.

A tájékoztatás szerint 

a teszt tökéletesen bizonyította a vízfelszín alatti hadászati fegyverrendszer megbízhatóságát és halálos támadási képességét.

Az MTI közölte, egyes elemzők kételkednek abban, hogy a víz alatti jármű készen áll a bevetésre, de a KCNA szerint a rendszer segítené az Észak-Korea elleni katonai akciók megfékezését.

Az állami média által közzétett fényképeken egy nagy méretű, sötét színű, torpedó alakú tárgy volt látható.

Észak-Korea fokozza katonai tevékenységét

Kim Dzsongun hónapok óta rendszeresen tesztel különböző fegyvereket, Észak-Korea az elmúlt hetekben fokozta tevékenységét, válaszul a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokra. 

Az elmúlt hetekben új, kisebb nukleáris robbanófejeket mutatott be, és felbocsátott egy interkontinentális ballisztikus rakétát, amely képes csapást mérni az Egyesült Államok bármely pontjára.

Utóbbi mindössze harminchárom perc alatt képes lenne becsapódni az Egyesült Államok területére, feltéve, hogy az ország nukleáris védelme valamiért nem tudná elfogni a rakétát.

Rovatok