Index Vakbarát Hírportál

Nyolc embert feszítettek keresztre a Fülöp-szigeteken nagypénteken

2023. április 8., szombat 15:26

Keresztre feszítettek nyolc embert nagypénteken egy Fülöp-szigeteki faluban. A fővárostól északra fekvő tartományban ugyanis a húsvéti hagyományok szerves részét képezi Jézus Krisztus szenvedésének eljátszása. Az esemény évről évre turisták ezreit vonzza a Fülöp-szigetekre, ahol annak ellenére is megtartják a keresztre feszítést, hogy azt a katolikus egyház határozottan elítélte.

A koronavírus-járvány kitörése miatt három év után először rendezték meg újra a Fülöp-szigeteki keresztre feszítést. A brutális hagyományról elhíresült San Pedro Cutudban idén majdnem egytucatnyian regisztráltak, de végül csak nyolcan voltak kellően elhivatottak, köztük egy igazi veterán, a 62 éves Ruben Enaje táblaképfestő, akit már 34. alkalommal feszítettek keresztre – írja a VOA news.

A rövid keresztre feszítése után tartott sajtótájékoztatóján Enaje elmondta, hogy az elmúlt három évben azért imádkozott, hogy az emberiség legyőzze a koronavírust, illetve azért, hogy véget érjen az orosz–ukrán háború.

Csak ez a két ország érintett ebben a háborúban, Oroszország és Ukrajna, de valójában [a konfliktus] mindannyiunkat érint

– mondta a 62 éves táblaképfestő, aki látszólag jól van, és két bekötött kezét is megmutatta az újságíróknak. A négygyermekes apa arról is beszámolt, hogy bár a szögezés okozta fájdalom nem volt olyan erős, mint amire számított, de elmondása szerint minden egyes keresztre feszítés előtt izgul.

„Hogy őszinte legyek, mindig ideges vagyok, mert végül is bármikor meghalhatok a kereszten. Amikor ráfektetnek, elkezdek fázni, és amikor már a kezeim ki vannak kötve, akkor csak becsukom a szemem, és azt mondogatom magamnak, hogy meg tudom csinálni” – folytatta a férfi.

A Fülöp-szigetek más részén a hívek bambuszbotokkal verik magukat, vagy pengékkel, üvegdarabokkal vagdossák a hátukat, hogy így vezekeljenek bűneikért. Az egyházi vezetés azonban helyteleníti a keresztre feszítést és az önostorozást, mondván, hogy a filippínók mély hitüket és vallásos odaadásukat anélkül is kifejezhetik, hogy kárt tennének magukban.

Rovatok