Index Vakbarát Hírportál

Amikor már a megélhetés a tét, nem őszinte a szolidaritás Ukrajnával

2023. április 8., szombat 08:38

A közép-európai mezőgazdaságot az olcsó termelési költségekkel dolgozó ukrajnai mezőgazdaság teheti tönkre, az Európai Bizottság azonban eddig semmit nem tett az ügyben. Jelzésértékű, hogy az olcsó ukrán gabona importja miatt Lengyelország-szerte tiltakoznak a gazdák, az ottani agrárminiszter pedig Zelenszkij varsói látogatására időzítve mondott le.

Volodimir Zelenszkij még szerdán Varsóban járt, és éppen egy lengyel belpolitikai válságba csöppent bele. Lengyelország agrárminisztere ugyanis pár nappal korábban lemondott amiatt, mert nem volt lehetősége az ukrán gabona beáramlásának korlátozására.

Ez egy központi kérdéskör a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártjának, amely az idén, az őszi parlamenti választások előtt a mezőgazdaságban dolgozókra is biztos szavazóbázisként számítana. A gazdák az ukrajnai gabonaimport miatt elégedetlenek, és emiatt már tiltakozások indultak az országban.

Zelenszkijt Andrzej Duda lengyel államfő teljes pompával köszöntötte, katonazenekarral és a lengyel katonai díszszázaddal. A varsói elnöki palotában

a lengyel elnök a Fehér Sas Rendet, Lengyelország legrégebbi és legrangosabb kitüntetését adta át Zelenszkijnek, „az állam és a nemzet számára példát mutató vezetőnek”.

Lengyelország Kijev legelkötelezettebb támogatója az Európai Unióban, amely politikai síkon segített leküzdeni a nacionalista kormány bizonyos fokú kiközösítését az EU demokratikus és jogállami elveinek megsértése miatt. Ennek azonban politikai ára is van, amint azt Henryk Kowalczyk agrárminiszter szerdai lemondása is mutatja.

Kowalczyk kijelentette, hogy azért döntött a lemondás mellett, mert az Európai Bizottság nem járul hozzá az ukrán gabonaimportra kivetett vámok újbóli bevezetéséhez, amit minisztériuma december óta szorgalmaz, annak ellenére, hogy az ország vezetése ezt kezdetben ellenezte. Érdekesség, hogy

az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa a lengyel Janusz Wojciechowski.

„Mivel egyértelmű, hogy a gazdálkodók alapvető igényét az Európai Bizottság nem teljesíti, döntést hoztam, és lemondtam a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszteri posztról” – áll Kowalczyk közleményében.

A gazdák az ukrán elnök látogatásának megzavarásával fenyegetőztek

A lengyel vidéket gazdák tiltakozási hullámai sújtották az elmúlt hetekben. A tüntetések – válaszul arra, hogy a kormány nem tudta mérsékelni az ukrán mezőgazdasági termékek országba irányuló, példátlanul intenzív beáramlásának hatásait – azzal fenyeget, hogy megrendítik a kormány hagyományos vidéktámogatásának rendszerét.

Az ukrán gabona behozatala ellen tiltakozó lengyel gazdák korábban azzal fenyegetőztek, hogy megzavarják Volodimir Zelenszkij varsói látogatását, ha a kormány nem teljesíti követeléseiket.

A lengyel gazdák szövetsége nemrégiben megállapodást kötött a kormánnyal tizenegy követelés teljesítéséről, köztük a határellenőrzés szigorításáról, a kártérítésről és a kedvezményes kölcsönökről.

„Varsónak újra kellene gondolnia ezt a kérdést. Ha a mezőgazdasági miniszter azt akarja, hogy a szerdai fővárosi látogatását elrontsák, mi megszervezzük. Csakúgy, mint az ukrán elnök látogatását. De nem hiszem, hogy ez a lényeg. Sok ötletünk van, de még korai lenne erről beszélni” – mondta Martcin Sobcsuk, a gazdák szövetségének egyik képviselője.

A közép-európai mezőgazdaság jövője a tét

A múlt héten Mateusz Morawiecki miniszterelnök levelet küldött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben arra kérte, hogy hajtson végre olyan intézkedéseket, amelyek korlátozzák az EU-ba belépő ukrán mezőgazdasági import mennyiségét. A levelet négy másik, Ukrajnával szomszédos uniós ország kormányfője írta alá, köztük Orbán Viktor is.

Támogassuk Ukrajnát, de tegyük ezt bölcsen, és mindenekelőtt az ország és a lengyel gazdák érdekét helyezzük előtérbe!

írta a Twitteren Mateusz Morawiecki.

Arról korábban az Indexen is beszámoltunk, hogy a humanitárius folyosón keresztül Afrikának és a Közel-Keletnek szánt búza jelentős része megreked Európában, a nagy mennyiségű, olcsó ukrán gabona pedig megtörheti a közép-európai agrárszektort is.

Azt Vámosi Gábor agrárvállalkozó is kiemelte az Indexnek, az ukrán termelők költségszerkezete alapvetően más, mint a közép-európaiaké. A különbség ott van, hogy az uniós szabályozások szerint kevésbé toxikus vegyszereket kell használni, azonban mivel ezek nem annyira hatékonyak, ezért többet kell beszerezni és használni belőlük. 

A másik ok az, hogy az energiaköltségek rendkívül megemelkedtek Európában, és ez a mezőgazdaságra is kihat, bár hozzá kell tenni, hogy ezek Ukrajnában mindig is olcsóbbak voltak, ahogyan a munkaerő is. Vámosi elmondta azt is, hogy jelenleg

az ukrajnai mezőgazdasági termelés hektáronként 100-150 ezer forinttal olcsóbb, mint Magyarországon.

Az üzletember lapunknak hozzátette, Ukrajna uniós tagjelöltsége azzal is jár, hogy a mezőgazdasági terményekre vonatkozó vámok Ukrajna tagjelölti státuszával megszűntek. Ezért van az, hogy az ukrán gabona elárasztja Európát, és a magyar kormányzatnak ennek szabályozásában csak igen korlátozott mozgástere van.

(Borítókép:  Andrzej Duda lengyel (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a Lengyel-Ukrán Gazdasági Fórumon Varsóban 2023. április 5-én.  Fotó:  MTI / AP / Czarek Sokolowski)

Rovatok