Index Vakbarát Hírportál

Nyilvános kamerákkal fogják azonosítani a hidzsáb nélküli nőket Iránban

2023. április 9., vasárnap 11:32

Az iráni hatóságok új módszert vezetnek be a hidzsábtörvény betartatására – jelentette az állami média.

Iránban a nőket letartóztatás fenyegeti, ha nem takarják el a hajukat hidzsábbal. Az utóbbi időben azonban egyre többen szegik meg az erről szóló törvényt – tiltakozásukat nyomatékosítva, amiért az egyik őrizetbe vett nő életét vesztette – írta meg a CNN.

Az ellenszegülések miatt új fajta intézkedésként a hidzsábtörvény végrehajtása során kialakuló feszültségek és konfliktusok megelőzése érdekében

Az iráni rendőrség intelligens kamerákat fog használni a nyilvános helyeken, hogy azonosítsa a normákat megszegő embereket

– idézte a rendőrséget az állami Tasnim hírügynökség.

A nőknek az azonosítás után figyelmeztető üzeneteket küldenének, melyekben részletezik, hogy konkrétan mikor és hol sértették meg a törvényt.

„Az értékek megőrzése, a családi magánélet védelme, valamint a közösség mentális egészségének és lelki békéjének fenntartása érekében a törvénysértő viselkedés semmilyen formáját sem toleráljuk” – jelentette a Tasnim.

Mint az Indexen korábban beszámoltunk róla, a hidzsábtörvény alól a diáklányok sem mentesülnek, és őket is komoly retorzió éri, ha fedetlen fővel mutatkoznak. 

Rovatok