Index Vakbarát Hírportál

A rendőrség közölte: nem jelent veszélyt a Németországban keringő füstfelhő

2023. április 9., vasárnap 19:17

A hamburgi rendőrség vasárnap délután közölte, hogy már nem veszélyezteti a lakosságot annak a tűznek a füstje, amely Rothenburgsort városrészben, a városközponttól keletre fekvő raktárkomplexumban keletkezett. Korábban azt gondolták, hogy a füst mérgező lehet.

A tűz hajnalban keletkezett Rothenburgsort városrészben, az Elba folyó közelében egy járműtelep területén. A járműveken és más, ott tárolt gépeken kívül egy raktár is lángot fogott. A tűzben folyadékok és porok tárolására használt konténerek is megsérültek, és mivel nem lehetett tudni, hogy mi tartalmaznak, félő volt, hogy mérgező vegyi anyagok is kiszabadultak.

Vasárnap délután az MTI szerint a német rendőrség számolt be arról, hogy „jelenleg nem észlelnek megemelkedett értékeket” a vegyi anyagokkal összefüggésben (bár a veszélyre figyelmeztető hivatalos felhívást még nem oldották fel). 

A tűzoltóság közleményben arról számolt be, hogy méréseik szerint nincs veszélyes vagy káros gázkoncentráció a levegőben. Korábban Hamburg belvárosát is sűrű füst borította be, ám ez azóta nagyrészt eloszlott.

Az NDR német regionális közszolgálati rádióállomásnak a tűzoltóság képviselői korábban azt mondták: fennáll a veszélye annak, hogy mérgező, igen toxikus hidrogén-szulfid került a levegőbe. A tűzoltók is csak légzőkészülékben dolgozhattak a helyszínen.

A tűz oltásában és a kárelhárításban – ami egész nap tartott – több mint kétszáz katasztrófavédelmi szakember vett részt.

A tűz okának felderítését a rendőrség csak a tűz eloltása után tudja megkezdeni.

A hatalmas füst miatt napközben a német vasúttársaság több regionális vonatjáratot volt kénytelen átirányítani vagy törölni.

Rovatok