Index Vakbarát Hírportál

Két európai ország állampolgárai is kevésbé szívesen utaznak a Brexit óta az Egyesült Királyságba

2023. április 9., vasárnap 14:20

A francia és a német turisták hátat fordítanak az Egyesült Királyságnak a Brexit miatt, a foglalások száma ráadásul már a felére csökkent. Útlevéllel ugyanis már nem szeretnek utazni.

A turisztikai iparág vezetői attól tartanak, a francia és a német turisták egy része elkerüli az Egyesült Királyságot. Ennek oka egyszerű. Amíg korábban egy személyi igazolvány elég volt nagyjából egész Európa beutazásához, most már útlevél kell ahhoz, hogy az Európai Unióból kilépett Egyesült Királyság területére léphessenek az EU-tagállamok polgárai.

Emiatt a korábbihoz képest a felére csökkent a német és francia foglalások száma – írja a  theguardian.com. Kifejtik, amióta tavaly Európa-szerte véget vetettek a Covid-korlátozásoknak, a turizmus a kontinensen fellendülésnek indult, de egyre több jel mutat arra, hogy a franciák és a németek jelentős része – az Egyesült Királyság turizmusának két legnagyobb piaca – távol marad a szigetországtól.

A gyászos október

2021 októbere óta ugyanis az uniós polgároknak útlevélre van szükségük ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba lépjenek. Korábban elég volt egy személyi igazolvány. Jelenleg Franciaország és Németország lakosságának kevesebb mint fele rendelkezik érvényes útlevéllel. Az Egyesült Királyság turisztikai szakemberei azt mondják, az amerikaiak nagy számban tértek vissza – nekik korábban is útlevélre volt szükségük a beutazáshoz –, a franciák és a németek nem.

A brit kormány a múlt hónapban bejelentett egy kísérleti projektet, amely lehetővé teszi a francia állampolgárok számára, hogy a személyi igazolványuk felmutatásával utazhassanak egynapos kirándulásokra az Egyesült Királyságba. 

(Borítókép: Jose Sarmento Matos / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok