Index Vakbarát Hírportál

Beleszálltak Macronba, miután arról beszélt, hogy Európa nem függhet Amerikától

2023. április 10., hétfő 20:58

A The Wall Street Journal egy véleménycikkben kritizálta a francia államfő kijelentését, amely szerint Európának nem kell követnie az Egyesült Államokat a tajvani konfliktusba.

A francia államfő a brüsszeli Politicónak, valamint két francia újságírónak adott interjút, miközben hazafelé tartott Kínából repülővel. Emmanuel Macron azt mondta a Tajvan és Kína közti konfliktusról, hogy nagy a kockázata annak, hogy Európa „olyan válságba keveredik, amely nem a miénk, és amely megakadályozza, hogy kiépítse stratégiai autonómiáját”.

A paradoxon az lenne, hogy a pániktól elborulva azt hisszük, hogy mi csak Amerika követői vagyunk. Az európaiaknak arra a kérdésre kell válaszolniuk, hogy érdekünkben áll-e felgyorsítani egy tajvani válságot. Nem. A legrosszabb az lenne, ha azt gondolnánk, hogy nekünk, európaiaknak követőkké kell válnunk ebben a témában

fogalmazott az interjúban.

A francia elnök megszólalása az amerikai sajtót sem hagyta hidegen. A The Wall Street Journal az interjúra reagálva szerkesztőségi véleménycikket jelentetett meg, amelyben azt írták, hogy a francia elnök „szörnyű pillanatot” választott arra, hogy Charles de Gaulle egykori francia elnök nyomdokaiba lépjen, és megpróbálja eltávolítani Európát az Egyesült Államoktól.

Mint írták, senkinek nem célja az, hogy felgyorsítsák a tajvani válságot, de ahhoz, hogy megelőzzék, elrettentő erőre lenne szükség. A lap szerint Macron arra utalt a nyilatkozatában, hogy ebben Európa nem akar partner lenni. A francia államfő ugyanis úgy fogalmazott, hogy az európaiak még az ukrajnai válságot sem tudják megoldani, és ezért semmilyen hitelessége nincs annak, ha ők próbálják meg figyelmeztetésekkel távol tartani Kínát Tajvantól, legfeljebb a feszültséget növelik ezzel.

A The Wall Street Journal minderre azzal válaszolt a cikkében: „Ha Macron úr azt akarja, hogy az amerikai közvélemény eltántorodjon az Oroszország elleni háború támogatásától, akkor ennél jobbat nem is mondhatott volna”. Ezután hozzátették, hogy

az amerikai fegyverek és hírszerzési adatok nélkül Oroszország már rég lerohanta volna Ukrajnát, és talán egy vagy több Oroszországgal határos NATO-országot is.

„Macron úr azt akarja, hogy az Egyesült Államok megmentse Európát az orosz agressziótól, de közben a csendes-óceáni kínai agresszió ügyében semlegességet szeretne fogadni. Na, kösz szépen, haver” – írták a véleménycikkben.

Végül azt is hozzáfűzték, hogy a francai elnök kommentárja szerintük az Egyesült Államok és Japán Tajvan melletti elkötelezettségét is aláássa, és felerősítheti azokat a politikusi hangokat Amerikában, amelyek amellett ágálnak, hogy az Egyesült Államoknak nem kell segítenie Európát Kínával szemben.

Ha Biden elnök úr ébren van, akkor felhívhatná Macron urat, és megkérdezhetné, hogy Donald Trumpot akarja-e újraválasztatni ezzel

– zárták a cikket.

(Borítókép: Emmanuel Macron. Chesnot / Getty Images)

 

Rovatok