Index Vakbarát Hírportál

Környezetvédelmi aktivisták tüntettek az amszterdami Schiphol reptéren

2023. április 10., hétfő 16:55

Az Extinction Rebellion (EX) környezetvédő szervezet aktivistái a KLM légitársaság pultját rohamozták meg, és követelték, hogy vállalják a felelősséget környezetszennyező tevékenységükért.

A tüntetők mintegy harmincfős csoportjának három tagját előállították, mert „hevesen ellenálltak” a felszólításnak, hogy biztosítsák az induló utasok számára a KLM légitárság fogadópultjának megközelítését – közölte a repülőtér biztosításáért felelős, a holland hadsereg részeként működő, de rendőri jellegű feladatokat is ellátó rendfenntartó erő (KMar).

A tüntetők folytatják a demonstrációt, ugyanakkor az indulási csarnokokból kivonultak a repülőtér elé – tették hozzá.

Az NL Times című angol nyelvű holland hírportál információi szerint a demonstrációt az aktivisták egy bírósági eljárás miatt indították. Az eljárásban a KLM-nek és más légitársaságoknak sikerült megakadályozniuk azt a tervet, amely szerint a repülőtér forgalmát az állam a jelenlegi éves 500 ezres utasszámról 460 ezerre csökkentené novembertől. A bíróság a légitársaságok javára döntött, és olyan végzést hozott, amely eljárási hibákra hivatkozva megakadályozza a kormányt abban, hogy a következő szezonban megvalósítsa az elképzelést – írja az MTI az NL Times értesülései alapján. 

Az Extinction Rebellion szerint a repülőtérre érkező és onnan induló járatok okozta környezetszennyezés a térségben élők egészségét veszélyezteti. Állításuk szerint az érintett légitársaságok nem akarják vállalni a felelősséget az okozott károkért, és nem hajlandók civil és állami kezdeményezésre csökkenteni a járataik számát – tették hozzá.

Rovatok