Index Vakbarát Hírportál

Menekülnek a milliárdosok Norvégiából

2023. április 10., hétfő 18:35

Tavaly annyi szupergazdag hagyta el Norvégiát, mint előtte tizenhárom év alatt összesen. A norvég lapok szerint idén még több milliárdos követheti a példájukat.

A norvég kormány a korábbi 0,4 százalékos vagyonadót 2022-ben tovább emelte, ami a helyi milliárdosokat arra késztette, hogy kedvezőbb adózású országokba meneküljenek. A Dagens Naeringsliv nevű újság kutatása szerint a tavalyi év végéig több mint 30 norvég milliárdos és multimilliomos hagyta el a hazáját. Ez több mint az elmúlt 13 évben az országot elhagyó szupergazdagok teljes száma – tették hozzá. 

A 2022 novemberében életbe lépett rendelet 1,1 százalékra emelte a tehetősekre kivetett adót. 

A The Guardian értesülése szerint a többség Svájcba költözik át, leginkább Lugano környékére, ugyanis az egyik kedvenc üdülőhelyükhöz, a Comói-tóhoz és az európai divatfővároshoz, Milánóhoz is közel esik.

Legalábbis ezt jelölte meg új lakóhelyének a 64 éves Kjell Inge Rökke, Norvégia negyedik leggazdagabb embere, a maga 19,6 milliárd norvég koronás (642,9 milliárd forintos) vagyonával. Távozásával 175 millió koronás (6 milliárd forintos) éves adóbevételtől esik el a norvég kormány, tavaly magánszemélyként ő fizette be a legtöbbet az államkasszába. A lap számítása szerint 2008 óta körülbelül 1,5 milliárd koronát (49,2 milliárd forint) adózott Rökke.

A 1,5 milliárd koronányi vagyonnal bíró Tord Ueland Kolstad szintén Svájcba települ át, ott Luzernt jelölte meg új lakhelyéül.

Felelős cégtulajdonosként nem maradt más választásom

– nyilatkozta az országos televízió-csatornának. 

600 milliárd korona hagyta el Norvégiát

Ole Gjems-Onstad, a Norvég Üzleti Főiskola emeritus professzora úgy fogalmazott: becslése szerint az országot elhagyók együttes vagyona legalább 600 milliárd norvég korona volt.

„Véleményem szerint ez egy kicsit olyan, mint a brexit. Norvégiában nincsenek nagy hagyományai az önkárosításnak, és a külföldre költöző vállalkozók áradata megdöbbentő” – értékelte. A pénzügyi szakértő kiemelte: ugyan sok politikus a gazdagokat hibáztatja elköltözésükért, de a hétköznapi emberek nem tartják megnyugtatónak a legjobb befektetők tömeges távozását. 

Ennek ellenére a norvég pénzügyminisztérium az új jogszabályt nem tartja hibás lépésnek. Erlend Grimstad, a tárca államtitkára a Guardiannek azt mondta, reméli, hogy a gazdag norvégok „idejében” visszatérnek. 

(Borítókép: Tim Boyle / Getty Images)

Rovatok