Index Vakbarát Hírportál

Az űrből is látszik a hetvenkét kilométer hosszú orosz lövészárok

2023. április 11., kedd 11:23

Hatalmas, több mint hetvenkét kilométer hosszú lövészárkot ástak az orosz erők a megszállt zaporizzsjai területen. A műholdról is látható árok az ukrán ellentámadás elleni védelemre szolgál, mivel Oroszország attól tart, hogy Kijev újabb területeket nyer majd vissza.

Úgy tűnik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt nagyon aggasztja, hogy meg tudja-e tartani a stratégiai fontoságú zaporizzsjai régiót, miután tavaly októberben három másik régióval együtt Oroszországhoz csatolta azt. Ezzel magyarázható az a drasztikus lépés, hogy az orosz csapatok egy több mint hetvenkét kilométer hosszú lövészárkot ástak a jelenlegi frontvonal mögött.

A Daily Mail beszámolója szerint a Sentinel–2 műhold által rögzített árok a frontvonaltól 80 kilométere húzódik, és a nyugati Melitopol közelében található Szemenyivka falu határától egészen a keleti Primorszkij körzetig ér.

A lövészárkot tavaly szeptemberben kezdték el ásni két irányból, a jelentések szerint kirgizisztáni bérmunkások segítségével. A védelmi vonalként szolgáló sánchoz árokpartokat, valamint páncéltörő állásokat is kialakítottak, de egyes bérmunkások állítólag arról panaszkodtak, hogy nem fizették ki őket megfelelően.

A lövészárok egyes szakaszairól az orosz állami média is beszámolt, amelyben buzdították a kirgiz bérmunkásokat, hogy „sapper (kis gyalogos) lapáttal ássanak, mint a második világháborúban”. De a lap beszámolója szerint a lövészárok csak néma beismerése annak, hogy az ukrajnai invázió kudarcba fulladt.

A hosszú lövészárokra Ukrajna csak úgy reagált, hogy ez lesz az oroszok egyetlen sikere a háborúban. Legyenek rekorderek a lövészárkokból – mondta Natalja Gumenjuk, a Dél-ukrajnai Honvédség Közös Koordinációs Sajtóközpontjának vezetője.

Az orosz elnök tavaly februárban még azt hitte, hogy az orosz csapatokat örömujjongással fogadják majd, ha elfoglalták Kijevet, azonban most már attól tart, hogy az ukrán védők hamarosan az elcsatolt zaporizzsjai régióból is kiszorítják katonáit. A négy régió annektálása óta ugyanis az orosz hadsereg arra törekszik, hogy kiszorítsa az ukrán csapatokat ezekről a területekről, különösen Luhanszkból és Donyeckből.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok