Index Vakbarát Hírportál

Oroszországban a legmagasabb, vörös veszélyességi fokozatot hirdették ki a légi közlekedésben

2023. április 11., kedd 09:57

A Kamcsatka félszigeten kitört Sivelucs vulkán tíz kilométeres hamufelhőt lövellt ki a légkörbe, ami gondokat okozhat a légi közlekedésben – figyelmeztettek orosz geológusok.

A KVERT elnevezésű tudományos csoport, amely a vulkánkitörésekre való reagálás szervezésével foglalkozik, közleményében arról számolt be, hogy hétfő éjjel „erős, robbanásszerű kitörés” történt a Sivelucs vulkánon, amely Oroszország csendes-óceáni partvidékén, a Kamcsatka félszigeten található. A robbanások mintegy tíz kilométeres magasságba lövellték ki a hamut.

A vulkán aktivitása hatással lehet a nemzetközi és alacsonyan közlekedő légi járatokra – figyelmeztetett a KVERT. A geológusok szerint a vulkántól nagy hamufelhő sodródott 340 kilométerre észak–északnyugati és 240 kilométerre nyugat–délnyugati irányba.

A KVERT arra is felhívta a figyelmet, hogy bármikor várható akár 15 kilométer magas hamufelhő kilövellése is a vulkánból.

Az orosz hatóságok a legmagasabb, vörös veszélyességi fokozatot hirdették ki a légi közlekedésben.

A Kamcsatka félsziget körülbelül 160 vulkánja közül csak mintegy két tucatnyi aktív. A 3283 méter magas Sivelucs a félsziget egyik legnagyobb aktív vulkánja. A félsziget vulkanikus régiója az UNESCO természeti világörökségi helyszínei között szerepel. A hétvégén orosz geológusok a félsziget egy másik vulkánja, a Bezimjannij aktivitásáról is beszámoltak, ami szintén tíz kilométeres hamufelhőt lövellt ki magából.

Rovatok