Index Vakbarát Hírportál

Álomnyaralásokat kapott ajándékba jótevőjétől a tekintélyes bíró

2023. április 12., szerda 20:28

Nem talál semmi kivetnivalót abban, hogy hosszú időn át álomnyaralásokat kapott ajándékba republikánus jótevőjétől egy bíró.

A luxusutazások megfelelnek az ajándékozási irányelveknek – állítja Clarence Thomas, az amerikai Legfelsőbb Bíróság bírája azok után, hogy a ProPublica kiderítette: a tekintélyes bíró az eltelt két évtizedben szinte minden évben elfogadta a Harlan Crow ingatlanmogul által ajándékként felkínált vakációkat. Thomas hajózott a milliárdos jachtján, repült a magángépén, és gyakran vendégeskedett a magánbirtokán.

A Legfelsőbb Bíróság kilenc tagjának minden évben be kell számolnia a kapott ajándékokról, Thomas bíró azonban úgy vélte, hogy az ajándék fogalma a „személyes vendéglátásra” nem terjed ki – jelentette a BBC.

A hajózáson és a repülésen kívül a bíró minden nyáron egy hetet töltött az Adirondack-hegységben. A Crow által finanszírozott 2019-es indonéziai vakáció a nonprofit hírportál szerint félmillió dollárba (több mint 170 millió forintba) kerülhetett.

Útmutatást kért kollégáitól és másoktól a bíró testületben – tudatta nyilatkozatában Thomas bíró az ügy kipattanása után. A „személyes vendéglátás olyan személyes barátoktól, akiknek nem volt dolga a bírósággal, nem jelentendő” – ezt a magyarázatot kapta. Arra is emlékeztetett: hivatali ideje alatt mindig igyekezett betartani a közzétételi irányelveket.

Harlan Crow-t és feleségét, Kathyt a legkedvesebb barátai közé sorolta, akikhez több mint huszonöt éve szoros kapcsolat fűzi.

Nincs nyoma annak, hogy a bíró hivatalos útmutatást kért volna az ügyben – ezt állítja viszont egy etikai jogász, aki demokrata és republikánus kormányok alatt egyaránt szolgált. „A bíróságon nem működik az elszámoltathatóság. Minden bíró maga dönti el, kitől kér tanácsot, és milyen szabályok vonatkoznak rá"  magyarázta Virginia Canter.

Ahol a gazdagok és befolyásosak rosszalkodnak

„A lakókocsiparkokat szeretem. Jobban kedvelem a Walmart parkolóit, mint a strandokat és az ehhez hasonló dolgokat” – vallotta egy róla szóló dokumentumfilmben a bíró, aki azt mondta: hétköznapi közegből származik, és jobban szeret ilyen környezetben pihenni is.

Nem kivételeztek Thomas bíróval és feleségével. Ugyanabban a vendéglátásban részesültek, mint „sok más kedves barátuk” – így reagált a tényfeltáró cikkre Harlan Crow, aki az Egyesült Államokban a republikánus és konzervatív politikai ügyek egyik vezető gondviselője. „Thomas bíró és Ginni [a felesége] soha nem kértek ebből a vendégszeretetből” – áll a közleményében.

Bírósági ügyeket „soha nem vitattak meg” az utazásokon, és az adományozó arról sem tud, hogy más vendégek megpróbáltak volna „lobbizni vagy befolyásolni Thomas bírót bármely ügyben”. Soha nem invitálna meg senkit, akiről ilyen szándékot feltételezne – üzente Crow, és leszögezte, hogy az általa szervezett utazások kizárólag „baráti összejövetelek” voltak.

A Bohemian Grove is az egyik helyszín volt, ahol a bírót vendégül látták – állítja a ProPublica.

A kizárólag férfiak számára fenntartott Bohém liget az a hely, ahová „a gazdagok és befolyásosak rosszalkodni járnak” – írta az esettől függetlenül jóval korábban a Washington Post.

Nem ez az első eset

Thomas bíró egyike a kilenctagú amerikai Legfelsőbb Bíróság hat konzervatív irányultságú bírájának. Nem a mostani az első eset, hogy kapott ajándékait és utazásait vizsgálják. A Los Angeles Times már csaknem két évtizede, 2004-ben arról számolt be, hogy a bíró ajándékokat és utazásokat fogadott el Crow-tól – a többi között egy tizenötezer dolláros Abraham Lincoln mellszobrot és egy tizenkilencezer dolláros Bibliát, amely egykor a 19. századi amerikai fekete abolicionista, a rabszolgaság eltörléséért küzdő Frederick Douglass tulajdona volt. Thomas bíró akkor nem kívánt nyilatkozni, viszont a cikk megjelenését követően többé nem számolt be ajándékként kapott utazásairól.

A konzervatív jogász tavaly a felesége révén került a hírekbe.

Ginni Thomas ugyanis többször sürgette a Fehér Ház alkalmazottait, hogy fordítsák meg a 2020-as elnökválasztás végkimenetelét.

A bírónak ki kellett volna maradnia a választásokkal kapcsolatos ügyekből – állították kritikusai. Megbánta „azokat az sms-eket” – jelentette ki később felesége a capitoliumi zavargásokat kivizsgáló kongresszusi bizottság előtt.

Thomas bíró 1991-ben azok után került a Legfelsőbb Bíróság testületébe, hogy egy szenátusi meghallgatássorozaton tisztázták a vád alól, miszerint szexuálisan zaklatta beosztottját.

A demokraták vizsgálatot követelnek

Több demokrata törvényhozó átfogó vizsgálatot és a Legfelsőbb Bíróság bíráira kiterjedő szigorúbb magatartási kódex kidolgozását követeli.

Ez túlmutat a pártokon és a pártálláson. A korrupciónak ez a mértéke megdöbbentő

– tweetelte Alexandria Ocasio-Cortez New York-i demokrata kongresszusi képviselőnő, aki szerint „Thomast el kell marasztalni”. A Legfelsőbb Bíróság tagja esetében ehhez kétharmados többségre van szükség, így a jelenlegi feles arány miatt Thomas impeachmentje valószínűtlen.

A képviselőházi és szenátusi demokraták ezért azt követelik, hogy John Roberts, a Legfelsőbb Bíróság elnöke indítson vizsgálatot Clarence Thomas luxusnyaralásainak ügyében – jelentette a Fox News. A bíró „etikátlan és potenciálisan törvénytelen magatartást” tanúsított – állítják a törvényhozók.

„Az Ön kötelessége megóvni a közvéleménynek az igazságszolgáltatásba vetett hitét.” A kötelezettség teljesítése megköveteli az állítások gyors, alapos, független és átlátható kivizsgálását” – áll a Robertsnek küldött levélben.

Amennyiben a bíróság nem cselekszik, a kongresszustól várják el a „megfelelő etikai kódex” kidolgozását, amely „helyreállítja a Legfelsőbb Bíróság elszámoltathatóságát”.

Harlan Crow, a bőkezű adományozó

A 74 éves Harlan Crow a család tőkéjének kezelésére létrehozott texasi székhelyű ingatlancég elnöke és korábbi vezérigazgatója. Édesapja, a neves ingatlanfejlesztő Trammell Crow 1948-ban alapította a vállalatot. A Dallasban élő Crow 1988-ban vette át a Crow Holdings vezetését. Személyes nettó vagyona nem ismert, a cégcsoport azonban 2020-ban 19,6 milliárd dolláros vagyont kezelt – emlékeztet a Reuters.

Harlan Crow korábban is adományozott konzervatív ügyekre. Egy jobboldali agytröszt igazgatójaként a szabad piacot és az USA aktív külpolitikai szerepvállalását támogatja.

Az általa vezetett holding a Transparency USA szerint több mint 3 millió dollárt adományozott, főként republikánus ügyekre és kampányokra. Harlan Crow személyes hozzájárulásának mértéke azonban nem ismert. Korábban azt nyilatkozta: nem hozza nyilvánosságra azokat a juttatásokat, amelyeket nem köteles nyilvánosságra hozni.

A Thomas házaspárt régóta családi barátnak tekinti. Már 2009-ben félmillió dollárral támogatta a bíró felesége, Ginni Thomas által alapított konzervatív politikai érdekvédelmi csoportot, a Liberty Centralt.

(Borítókép: Clarence Thomas. Fotó: Eric Lee / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok