Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden válasza az északír krízisre: pénz

2023. április 12., szerda 16:58

Joe Biden szerint a legfontosabb, hogy minél hamarabb legyen ismét kormánya Észak-Írországnak.

Mint arról beszámoltunk, négynapos tengerentúli látogatást kezdett az Ír-szigeteken az amerikai elnök. Joe Biden kedd este érkezett Belfastba, ahol a reptéren a brit miniszterelnök, Rishi Sunak várta.

Biden közel fél napot töltött Belfastban, magyar idő szerint délután kettőkor beszédet mondott az Ulsteri Egyetemen, ugyanakkor az egyébként ír felmenőkkel rendelkező amerikai elnök nagy feladat elé állította magát:

visszaállítani a lényegében tavaly február óta nem működő északír kormányt.

Nem az amerikai–brit szabadkereskedelmi egyezményre

Biden szerdán először négyszemközti megbeszélést tartott Rishi Sunak brit miniszterelnökkel, ahol Sunak legnagyobb bánatára nem esett szó a két ország közötti leendő szabadkereskedelmi egyezményről. A The Telegraph információi szerint

arról leghamarabb 2025-ben folytatódhatnak a tárgyalások,

amelyet még Donald Trump kezdett meg, azonban Biden felfüggesztette, amíg a londoni kormány nem tud megállapodni az Európai Bizottsággal a két fél között a brexit miatt húzódó ellentétekről.

A Sunakkal való kávézás alatt sajtóinformációk szerint leginkább Észak-Írország helyzetéről esett szó, amelynek lényegében már tavaly február óta nincs kormánya, amiért a legnagyobb unionista északír párt, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) kilépett belőle.

A vérzivataros 20. századot lezáró béke, a nagypénteki egyezmény ugyanis előírja, hogy a két nagy északír tradíció legnagyobb pártjainak, a brit unionistáknak és az ír nacionalistáknak együtt kell kormányozniuk, azonban ha valamelyik fél borítja az asztalt, azzal lényegében megbénítják az országot.

Ennek ellenére a brit miniszterelnök szerint jó hangulatban telt a beszélgetés, az amerikai elnökkel való találkozásáról pedig közösségi oldalán is megemlékezett.

Igen a nagypénteki egyezményre és a békére

Biden célja az volt, hogy az Észak-Írország működését már több mint egy éve akadályozó DUP-t visszacsábítsa a nagypénteki egyezmény által előírt intézménybe – ennek érdekében az öt legnagyobb északír párt, az unionista DUP és Ulsteri Unionista Párt (UUP), az ír nacionalista Sinn Féin és SDLP (Szociáldemokrata és Munkáspárt), illetve a tradíciók létét meghaladottnak tartott, magukat „sem-semnek” definiáló Szövetség vezetőivel is találkozott.

Az amerikai elnök menetrendje elég sűrű volt: a brit miniszterelnökkel, majd az északír pártelnökökkel folytatott rövid találkozói után az Ulsteri Egyetemen tartott beszédet, mielőtt továbbutazott volna Írországba.

Biden beszédében a béke fontosságáról beszélt, emellett belebegtette: ha ismét felállna a kormány, az amerikai befektetőket is hozhatna az országba.

Mint mondta, a nagypénteki egyezmény óta eltelt 25 évben sokat fejlődött az ország, és szerinte ha a béke kijelölt útján halad tovább, az még nagyobb gazdasági fellendülést hozhat.

Emellett azzal érvelt, hogy szerinte a Rishi Sunak által letárgyalt, a brexit legvitásabb kérdését elméletben megoldó – ám a DUP által nem támogatott – windsori keretrendszer „stabilitást és előreláthatóságot” hozna az ország gazdasága számára, ami szignifikáns beruházásoknak adna lehetőséget. Ugyanakkor nyomatékosította:

egy működőképes északír kormány »még nagyobb lehetőséget jelentene a régiónak«.

Mint arról korábban beszámoltunk, Joe Biden azért most érkezett Írországba, hogy megemlékezzen a nagypénteki egyezmény 25. évfordulójáról.

Belfast után Biden útja Írországba vezet, ahol elsősorjában családi gyökereit kutatja, ugyanakkor találkozik az ír elnök mellett az ír kormányfővel is.

(Borítókép: Joe Biden 2023. április 12-én. Fotó: Aaron Chown / PA Images / Getty Images)

Rovatok