Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter bejelentette Magyarország legnagyobb vakcinaadományát

2023. április 12., szerda 11:09

Magyarország egymillió adag koronavírus-oltóanyagot szállít Nicaraguának a világjárvánnyal szembeni védekezés erősítése érdekében, ami a valaha volt legnagyobb vakcinaadomány hazánk történetében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy „szerencsére vannak a világnak olyan térségei, ilyen Európa és benne Magyarország is, ahol már elmondhatjuk, hogy a világjárványon vagy legalábbis annak a legaktívabb, a legnehezebb részén már túl vagyunk”.

Ugyanakkor az „ördög nem alszik”, mivel van számos olyan ország, amely számára még mindig komoly kihívást jelent a koronavírus kezelése, ahol még mindig problémát jelent, hogy nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag – figyelmeztetett.

Hogyha egy-egy ilyen országban vírusgócpont alakul ki, akkor – sajnos – reális lehet a veszélye annak, hogy egy újabb nagyobb, világszintű terjedés megindul

– szögezte le.

„Mivel mi időben léptünk, s megfelelő mennyiségű oltóanyagot vásároltunk, rendelkezésünkre áll most is egy nagyobb mennyiségű oltóanyag, ezért tudunk segíteni abban, hogy a világ különböző pontjain megakadályozzuk a világjárvány újrakitörését” – közölte.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy a kormány Latin-Amerikában már többször nyújtott segítséget, és arról számolt be, hogy most is ez történik.

A valaha volt legnagyobb vakcinaadomány, egymillió adag vakcina indul most útnak, hogy Nicaraguán segítsünk

– mondta.

Nicaragua Latin-Amerikának az az országa, ahol az egy főre eső jövedelem a legalacsonyabbak között van, az ottani egészségügyi ellátórendszer még mindig komoly kihívásként szembesül a koronavírussal – mutatott rá.

Nekünk pedig az az érdekünk, hogy le tudják győzni ezt a kihívást, és mivel tudunk segíteni, ezért szívesen segítünk is

– tette hozzá a miniszter.

Rovatok