Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun nem veszi fel a telefont, Szöul nukleáris kísérlettől tart

2023. április 13., csütörtök 07:01

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé csütörtökön – közölte a japán és a dél-koreai kormány, aminek következtében a japán vészjelző rendszer arra figyelmeztetett, hogy a rakéta Hokkaidó közelében landolhat.

A kormány később visszavonta a figyelmeztetést, mivel megállapítást nyert, hogy az interkontinentális ballisztikus rakéta nem Japán északi főszigetének közelében fog landolni.

Jaszukazu Hamada védelmi miniszter újságíróknak elmondta, hogy az Észak-Koreából kelet felé, nagy szögben kilőtt rakéta nem esett Japán területére vagy kizárólagos gazdasági övezetébe.

A dél-koreai vezérkari főnök közölte, hogy a közepes vagy annál hosszabb hatótávolságú ballisztikus rakéta, amelyet reggel 7 óra 23 perc körül lőttek ki Phenjan közeléből, mintegy ezer kilométert repült, mielőtt a tengerbe zuhant.

Egy dél-koreai katonai tisztviselő szerint Phenjan egy új típusú szilárd hajtóanyagú ballisztikus rakétát tesztelhetett.

Tokiói sajtótájékoztatóján Hirokazu Matsuno japán kabinetfőtitkár az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatainak megsértéseként bírálta Észak-Korea legutóbbi rakétaindítását, mondván, hogy az „teljesen elfogadhatatlan”.

Tokió a pekingi japán nagykövetségen keresztül határozott tiltakozást nyújtott be Phenjanhoz – közölte a legfőbb kormányszóvivő. Japán és Észak-Korea között nincsenek diplomáciai kapcsolatok.

Joshimasa Hajashi külügyminiszter a nap folyamán azt is mondta, hogy Észak-Korea ismételt rakétakilövései „súlyos és közvetlen fenyegetést” jelentenek Japán biztonságára.

Destabilizációtól tart Washington

Adrienne Watson, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője eközben elítélte az észak-koreai nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták kilövését, mondván, hogy az „szükségtelenül növeli a feszültséget, és a térség biztonsági helyzetének destabilizálását kockáztatja”.

Az Egyesült Államok „minden szükséges intézkedést megtesz kulcsfontosságú ázsiai szövetségesei, Japán és Dél-Korea biztonságának szavatolása érdekében” – mondta.

Fedezékbe kellett vonulniuk

A japán kormány eredetileg J-Alert figyelmeztetést adott ki, amely arra szólította fel Hokkaidó lakosait, hogy keressenek menedéket, mivel a rakéta valószínűleg a régió közelében landol reggel 8 óra körül, de ezt később egy külön riasztási rendszeren keresztül visszavonták.

Matsuno szerint a rakéta az észlelés után azonnal eltűnt a radarról. A kormány azonban az emberek biztonságának védelme szempontjából adta ki a figyelmeztetést – mondta, hozzátéve, hogy az „helyénvaló” volt.

Észak-Korea március 27. óta első rakétaindítására akkor került sor, amikor Kim Dzsongun vezető hangsúlyozta, hogy 

Phenjan háborús elrettentő erejét ki kell bővíteni, miközben az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatokat tartott.

Szöul szerint Észak-Korea a múlt hét vége óta nem válaszolt a délről érkező, rendszeresen tartott hívásokra, ami felerősítette a feltételezéseket, hogy Phenjan hamarosan végrehajtja hetedik nukleáris kísérletét, 2017 szeptembere óta az elsőt.

Rovatok