Index Vakbarát Hírportál

Rettegnek az oroszok egy újabb mozgósítástól, Putyin olyan törvényt hozna, amit nem lehet kijátszani

2023. április 13., csütörtök 06:33

Káosz, félelem és düh uralkodott az orosz nép körében, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly szeptemberben bejelentette a részleges mozgósítást. Sokakban azonban ezek az érzések szerdán újra feltörtek, mivel az orosz parlament elfogadott egy törvényt, amely hatékonyabbá és nehezebben kijátszhatóvá tette az besorozást.

Az orosz parlament által elfogadott új törvényjavaslat szerint a hadköteles állampolgárokat ezentúl elektronikus úton is behívhatják, valamint emellett megtiltanák számukra a külföldi utazást. Ha valaki pedig figyelmen kívül hagyja a behívót, azt megfosztják a hitelfelvétel lehetőségétől, és attól is, hogy új lakásba költözzön. Továbbá nem lehet magánvállalkozó sem, és a gépjárművezetéstől is eltiltják – írja a CNN.

A lapnak nyilatkozó orosz állampolgárok rettegnek egy újabb mozgósítástól, de van, aki még így is azt mondja, hogy nem fog bevonulni. 

A katonai szolgálatra alkalmatlan rokonaim vezethetik az autómat, ha elveszik a jogosítványomat. Ingatlanom nincs, az utazási tilalom pedig inkább pszichológiai, mint gyakorlati hatással van rám, különben már régen elmentem volna

– mondta egy 25 éves férfi, aki biztos benne, hogy a barátai és a családtagjai is hasonlóan cselekednének. Úgy véli, a legtöbben találni fognak egy kiskaput, hogy elkerüljék a sorozást.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak azt nyilatkozta, hogy az új törvényjavaslat csak arra szolgál, hogy rendbe hozza a szeptemberi részleges mozgósítási parancsot követő zűrzavart. A lap szerint az orosz vezetés ezzel beismerte, hogy kudarcot vallott, mivel a mozgósítás bejelentése után tömegével menekültek az országból a hadköteles állampolgárok.

Peszkov azt is elmondta, hogy nem tartanak attól, hogy ez újra megtörténik, mivel a törvényjavaslatnak semmi köze a mozgósításhoz. Ez csak a katonaságba való jelentkezésről szól – emelte ki a szóvivő.

Oroszországban jelenleg a katonai behívókat a munkáltatók vagy a helyi sorozási hivatalok kézbesítik. Az új törvényjavaslat szerint azonban már elektronikus úton is be lehet hívni a hadköteles állampolgárokat, és az akkor is érvényes, ha a címzett el sem olvasta.

Az orosz védelmi minisztérium évente kétszer, tavasszal és ősszel hívja be a 18 és 27 év közötti férfiakat. A tavaszi sorozás idén április 1. és július 15-e között zajlik, és csaknem 147 ezer állampolgárra vonatkozik.

Az oroszok attól tartanak, ha Vlagyimir Putyin elnök aláírja a törvényjavaslatot, akkor már nem lesz számukra menekvés. Úgy látják, nem sok esélyük van arra, hogy munkát vagy szállást találjanak külföldön.

Bár a Kreml nem tulajdonított nagy jelentőséget az új törvényjavaslatnak, de nyugati tisztviselők szerint egy újabb mozgósítás nagy kockázatot jelenthet Moszkvának. Elmondásuk szerint jelenleg nem világos, hogy az orosz nép kibírna-e még egy sorozást, ahogy az sem, hogy ezzel a Kreml csak tesztelni akarja-e a lakosság ellenálló képességét.

Rovatok