Index Vakbarát Hírportál

Államtitkok kiadásának gyanújával tartóztattak le egy férfit Ausztráliában

2023. április 14., péntek 21:29

Védelmi, gazdasági és nemzetbiztonsági titkok kiadásának gyanújával letartóztattak egy 55 éves, Kínából nemrég hazatért ausztrál férfit Sydney-ben − közölték pénteken a helyi hatóságok és a férfi szomszédai.

A külföldi beavatkozással gyanúsított Alexander Csergo meghallgatását szombatra tűzték ki Parramatta város bíróságán − közölte Új-Dél-Wales szövetségi állam bíróságainak szóvivője a Reuters hírügynökséggel.

Csergót Sydney egyik tengerparti városrészében, Bondiban található lakásában tartóztatták le. A közelmúltig éveken át Sanghajban élt − közölte több szomszédja. Letartóztatásához a terrorelhárítás, a hírszerzés és a rendőrség közös munkája vezetett.

Csergo LinkedIn-profilja szerint digitális és adatmarketinggel foglalkozott Szingapúrban, Kínában és Ausztráliában, és 2011-től élt Kínában − írta meg az MTI. 

Az ausztrál rendőrség szerint Csergóval felvette a kapcsolatot egy magánszemély, aki egy agytröszt alkalmazottjának adta ki magát. Ezután többször találkozott két emberrel − a rendőrség szerint külföldi hírszerző szolgálatok ügynökeivel −, akik pénzt ajánlottak föl neki azért, ha információkat szerez ausztrál védelmi, gazdasági és nemzetbiztonsági intézkedésekről, de más országokéiról is. Ő adott is át nekik információkat pénz ellenében a gyanú szerint.

Csergo a második ember a szigetországban, aki ellen a 2018 óta hatályos ausztrál nemzetbiztonsági törvény alapján eljárást indítottak. Ha bűnösnek találják, akár 15 év börtönre is ítélhetik.

Rovatok