Index Vakbarát Hírportál

Rasszizmussal vádolták meg a Diort

2023. április 14., péntek 19:22

A kínai közösségi médiában rasszizmussal vádolták meg a Diort a legújabb sminkreklámja miatt. A luxusmárka egy olyan fotót posztolt, amelyen egy ázsiai modell felhúzza a szeme sarkát. A képet azóta eltüntették.

A francia márka a hét elején tette közzé a képet Instagramon, majd azonnal le is vette onnan, ám addigra az internetet már elárasztották a reklámról készült képernyőfotók. A Dior az új sminkkollekcióját szerette volna népszerűsíteni.

A fotón egy ázsiai modell szerepelt, aki macskaszemet imitálva felhúzta a szeme sarkát. A BBC beszámolója szerint a Kínában népszerű Weibón a kommentelők számonkérték a márkát az ázsiaiakat érintő diszkrimináció miatt, és bocsánatkérést követeltek.

A dühös kommentek elárasztották a Dior Instagram-oldalát is. A Global Times kínai napilap szerkesztőségi cikket jelentetett meg, amelyben a márkát bocsánatkérésre szólította fel. Úgy vélik, a Dior gúnyt űz az ázsiaiak külsejéből.

Egyes felhasználók felszólították a Diornak dolgozó kínai hírességeket is, hogy szüntessék meg a márkával való kapcsolatukat. A Dior egyelőre nem reagált.

A portál megjegyzi, hogy nem ez az első eset, hogy a Dior vitás ügybe keveredik Kínában, a márka egyik legnagyobb piacán. 2021-ben is felháborodást váltott ki egy kínai divatfotós által készített kép, amely többek szerint a nyugati sztereotípiáknak megfelelően ábrázolta az ázsiai arcokat. A fotós később bocsánatot kért, a Dior pedig közölte, hogy „tiszteletben tartja a kínaiak érzelmeit”.

Mint megírtuk, nemrég pedofíliával vádoltak meg egy másik népszerű luxusmárkát.

Rovatok