Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt Kim Dzsongun, nem állnak le a fenyegetőzéssel

2023. április 14., péntek 08:23

Észak-Korea pénteken bejelentette, hogy első alkalommal tesztelt egy szilárd üzemanyaggal működő interkontinentális ballisztikus rakétát. Kim Dzsongun elmondta, hogy kormánya továbbra is azon dolgozik, hogy félelmet és nyugtalanságot keltsen az ellenségeiben.

Észak-Korea hivatalos hírügynöksége, a KCNA egy nappal azután adta ki a jelentést, hogy Dél-Korea és Japán is egy nagy hatótávolságú rakéta indítását észlelte Phenjan közeléből. A Hwasong–18 interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) kilövésén a KCNA tájékoztatása szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető is részt vett.

Kim Dzsongun a hírügynökség szerint hangsúlyozta, hogy a Hwasong–18 radikálisan előmozdítja az ország nukleáris ellentámadási pozíciójának hatékonyságát, és változást hoz támadó katonai stratégiájának gyakorlati megvalósíthatóságában.

Egy beépített szilárd hajtóanyaggal rendelkező ICBM-et könnyebb szállítani és elrejteni, és gyorsan kilőhető, ami csökkenti az ellenfelek lehetőségét a rakéta észlelésére és elhárítására.

A dél-koreai védelmi minisztérium közleménye szerint a Hwasong–18-cal végzett kísérlet „félidős teszt” volt, a rakétarendszer befejezéséhez Észak-Koreának további kísérletekre lesz szüksége.

A dél-koreai hadsereg csütörtökön jelentette, hogy egy közepes vagy nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakéta kilövését észlelte Phenjan közeléből, amely 1000 kilométeres repülés után végül a tengerbe esett. 

Hamada Jaszukazu japán védelmi miniszter csütörtöki közleménye szerint a rakétát kelet felé, nagy szögben lőtték ki, és nem japán területre esett.

A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint az észak-koreai vezető azt is elmondta, hogy a kormánya továbbra is azon dolgozik, hogy ellenségeik „egyértelműbb biztonsági válságot” éljenek át, és a félelem és nyugtalanság érzését keltse bennük, mindaddig, amíg fel nem hagynak agresszív politikájukkal.

Az észak-koreai vezetés továbbra is végzetes és támadó ellenlépésekkel folyamatosan rendkívüli nyugtalanságot és rémületet fog beléjük verni, mindaddig, amíg fel nem hagynak értelmetlen gondolkodásukkal és meggondolatlan cselekedeteikkel. Egy végzetesnek tűnő fenyegetéssel pedig megbánást és kétségbeesést ébresztünk bennük a rossz döntésük miatt

– fogalmazott Kim Dzsongun.

Rovatok