Index Vakbarát Hírportál

Megnyílik az első kaszinó Japánban

2023. április 14., péntek 21:40

Japán tisztviselők jóváhagyták az ország első szerencsejáték-központjának építésére vonatkozó, ellentmondásos terveket. A komplexum 2029-ben nyitja meg kapuit a nyugati Oszaka városában.

A kaszinók már régóta illegálisak Japánban. 2018-ban azonban elfogadtak egy törvényt, amely a munkahelyteremtés és a turizmus fellendítése érdekében kivételeket biztosít az olyan játékokra, mint a póker vagy a baccara − írta meg a BBC

A közvélemény megosztott, egyesek a bűnözés és a szerencsejáték-függőség növekedése miatt aggódnak. Az 5,3 millió négyzetméteres (49 hektáros) komplexum a kaszinó mellett szállodát, konferencia-központot, bevásárlóközpontot és múzeumot is magában foglal majd.

„Reméljük, hogy a kaszinó olyan turisztikai bázissá válik, amely Japán varázsát népszerűsíti a világ számára” – mondta Fumio Kisida miniszterelnök.

A projekt kezdeti beruházása 1,8 milliárd jen (4,6 milliárd forint), az amerikai székhelyű kaszinóüzemeltető MGM és a japán Orix Group egyenként 40 százalékos részesedéssel rendelkezik benne.

A további 20 százalék helyi vállalatok, például a West Japan Rail, a Kansai Electric Power és az oszakai Panasonic tulajdonában lesz.

A japán hírügynökségek szerint a hatóságok arra számítanak, hogy az üdülőközpont évente mintegy 20 millió látogatót vonz majd, és évente nagyjából 1 milliárd jen (2,5 milliárd forint) gazdasági hasznot hoz a régiónak.

A projektet már évekkel ezelőtt javasolták, de a koronavírus-járvány és egy korrupciós botrány miatt elhalasztották, amelyben egy kormánypárti törvényhozó érintett, akit azzal vádoltak, hogy kenőpénzt fogadott el, miközben a kaszinópolitikáért felelt.

Japán ígéretes piacnak számít a szerencsejátékok számára. Ez a világ harmadik legnagyobb gazdasága, az ország lakossága körülbelül 126 millió fő. Közel van a gazdag ázsiai országokhoz, különösen Kínához. Makaó az egyetlen kínai város, ahol a szerencsejáték legális.

Hasonló tervet nyújtott be Nagaszaki prefektúra, hogy kaszinót építsen a Huis Ten Boschban, egy holland témájú vidámparkban.

Rovatok