Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter elárulta, mi az, ami mindig működik

2023. április 14., péntek 20:29

Az ukrajnai háború negatív hatásai globálisan érezhetők, Magyarország ezért minden nyomásgyakorlás ellenére minél előbb békét szeretne, de addig is rendkívül fontos megőrizni Afrika stabilitását − közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Freetownban.

A tárcavezető Sierra Leone-i kollégájával, David J. Francisszel közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a fegyveres konfliktus a világ minden pontján súlyos problémákat okoz, így a szomszédságban és a régiótól több ezer kilométerre egyaránt − írta meg az MTI. 

Olyan emberek fizetik meg a háború árát világszerte, akik nem felelősek ezért a háborúért, nincs hozzá semmi közük

− hangsúlyozta.

Kiemelte: az egekbe szökő árak és az élelmiszer-ellátási nehézségek komoly kihívások elé állítják az afrikai kontinens számos országát, és tudható, hogy ez újabb masszív illegális migrációs hullámokhoz vezethet, ami pedig biztonsági kihívásokat eredményezhet Európában.

Mint mondta, már csak azért is lényeges lenne amielőbbi béketeremtés Ukrajnában, mert a jelenlegi körülmények mellett Európa nem lenne képes megbirkózni párhuzamosan két biztonsági válsággal, a fegyveres konfliktussal és egy bevándorlási krízissel.

A miniszter elmondta, hogy magyar cégek részt fognak venni a tervek szerint egyebek mellett a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor korszerűsítésében, a vízhálózatok modernizálásában az országban. Szavai szerint zajlik egy olyan projekt előkészítése, amelyben víztisztító telep épül, amely 200 ezer ember számára biztosítja majd a tiszta ivóvizet, de várhatók digitalizációs és biztonsági projektek is.

Végezetül rámutatott, hogy Magyarország büszke több mint ezeréves keresztény államiságára, ekként pedig nagyra értékeli, hogy Sierra Leonéban békében élhetnek együtt a különböző vallású emberek.

Valamint bejelentette, hogy a kormány egy helyi iskola kérésére hárommillió forinttal hozzájárul annak felújításához, hogy a keresztény és muszlim diákok jobb körülmények között tanulhassanak együtt.

A miniszter újságírói kérdésekre válaszolva azt közölte, hogy Magyarország és Sierra Leona kapcsolata egyenlő partnerek közötti, kölcsönös tiszteletre épülő kapcsolatként írható le.

Ez mindig működik

A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán azt is közzétette, hogy egy Puskás-mezt adott át Edward Sandy kereskedelmi miniszternek. Az ajándéknak láthatóan örült a politikus, és azt is elárulta, hogy nagy focirajongó, úgyhogy mindenképp nagy becsben fogja tartani ezt az ajándékot.

Mindig működik

– fűzte hozzá röviden Szijjártó Péter a közösségi oldalára feltöltött videóhoz.

Rovatok