Index Vakbarát Hírportál

Megvédték a dalai lámát félreérthető videója után

2023. április 14., péntek 11:52

Félremagyarázták a dalai lámáról készült, az elmúlt napokban elterjedt és nagy visszhangot kiváltott videón látottakat – véli az emigráns tibeti kormány vezetője. A felvételen a dalai láma egy kisfiút kért meg arra, hogy vegye a szájába nyelvét.

Penpa Cering erről Újdelhiben nyilatkozott a külföldi újságírók dél-ázsiai szervezetének meghívott vendégeként. Mint mondta, a legfőbb tibeti vallási vezető együttérzése és szeretete a videó által okozott félreértések felett áll. Miközben védelmébe vette a dalai lámát, sérelmesnek találta a videón látottakkal kapcsolatos „célozgatásokat”.

Őszentsége mindig is követte a buddhista szerzetesek életét, beleértve a cölibátust is. Többéves spirituális gyakorlata túlmutat az érzéki örömökön

– jelentette ki.

A felvételen egy fiatal fiú egy nyilvános vallási rendezvényen meg szerette volna ölelni a dalai lámát. Utóbbi ezután magához hívta az emelvényre, és megölelte, majd arra kérte, hogy csókolja arcon, utána pedig, hogy az ajkán. Ezt követően kérte arra, hogy vegye a szájába a nyelvét.

A videón látottak okozta felháborodás nyomán a Nobel-békedíjas 14. dalai láma közleményben kért bocsánatot.

A 87 éves dalai láma, Tendzin Gyaco a tibeti buddhizmus vezéralakja, 1959 óta él önkéntes száműzetésben Indiában.

(Borítókép: A dalai láma. Fotó: Jim Dyson / Getty Images)

Rovatok