Index Vakbarát Hírportál

Párizs forrong, miután Macron aláírta a nyugdíjkorhatár emelését

2023. április 15., szombat 08:35

Emmanuel Macron francia elnök aláírta kormánya rendkívül népszerűtlen nyugdíjreformját, amely 62-ről 64 évre emeli az állami nyugdíjkorhatárt.

Ez órákkal azután történt, hogy Franciaország legfelsőbb alkotmányos szerve jóváhagyta a változtatást. Az Alkotmánytanács elutasította az ellenzék népszavazást követelő felhívását − de jogi hiányosságokra hivatkozva a reformok egyes elemeit is kihúzta. A tanács döntését követően a tüntetők tüzeket gyújtottak Párizs-szerte, melynek következtében 112 embert letartóztattak − írta meg a BBC

A szakszervezetek továbbra is ellenzik a reformokat, és felszólították a munkavállalókat Franciaország-szerte, hogy május 1-jén térjenek vissza az utcára.

Macron elnök szerint a reformok elengedhetetlenek a nyugdíjrendszer összeomlásának megakadályozásához. Márciusban a kormány különleges alkotmányos jogkörrel élve, szavazás nélkül kényszerítette ki a változtatásokat.

Az elnök a reformokat szombat kora reggel írta alá. Olivier Dussopt munkaügyi miniszter azt mondta, hogy a törvény várhatóan szeptember elején lép hatályba.

Az Alkotmánybíróság pénteki döntése után a szakszervezetek sikertelenül fellebbeztek az elnöknél, hogy ne írja alá a nyugdíjkorhatár-emelést. Rámutattak, hogy a bíróság elutasította a reformokhoz hozzáadott hat engedményt, így ami már így is igazságtalan volt, az most „még kiegyensúlyozatlanabbá vált”.

Az Alkotmánytanács kilenc tagja által elutasított reformok között volt az úgynevezett „szeniorindex”, amelynek célja az volt, hogy az 1000-nél több munkavállalót foglalkoztató cégeket arra ösztönözze, hogy 55 év feletti alkalmazottakat vegyenek fel. Dussopt megígérte, hogy javítja az 50 év felettiek foglalkoztatási arányát, hogy enyhítse a megemelt nyugdíjkorhatár pénzügyi hatásaival kapcsolatos aggodalmakat.

A hatóságok szombat reggelig betiltották a tüntetéseket az Alkotmánytanács párizsi épülete előtt, de pénteken tüntetők tömegei gyűltek össze a közelben, és a döntést gúnyolódással fogadták.

Néhány tüntető azt skandálta, hogy addig tiltakoznak, amíg a változtatásokat vissza nem vonják. Később több helyen tüzeket gyújtottak a városban, miközben a rohamrendőrök megpróbálták megfékezni a helyzetet, és helyenként könnygázt is bevetettek. A párizsi rendőrség egyik tisztviselője szerint 112 embert tartóztattak le.

Rennes-ben és Nantes-ban is gyújtottak tüzeket a tüntetések alatt, míg Lyonban feszült helyzet alakult ki a tüntetők és a rendőrség között.

Rovatok