Index Vakbarát Hírportál

A Wagner-vezér a háború befejezésére kéri Putyint, de van ezzel egy probléma

2023. április 15., szombat 10:24

Tekintélyes méretű cikk jelent meg a Telegra.ph oldalán, ahol a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin arról ír, ki kellene mondani a „különleges katonai hadművelet” végét, és Oroszországnak az eddig megszerzett területekre kellene összpontosítania. Azt azonban hozzáteszi, hogy legjobban akkor járnának, ha egy döntő ütközetre kerülne sor, ahol nem lenne helye sem osztozkodásnak, sem pedig tárgyalásoknak.

A Wagner-zsoldoshadsereget vezető Jevgenyij Prigozsin is azt tanácsolja az orosz vezetésnek, hogy mondják ki az úgynevezett „különleges katonai hadművelet” végét, és inkább összpontosítsanak arra, hogy megvessék a lábukat Ukrajna eddig megszállt területein – írja az Ukrajinszka Pravda.

Az Orosz Föderáció és a társadalom egésze számára fontos lenne, hogy véget érjen a különleges katonai hadművelet. Az ideális megoldás az lenne, ha bejelentenénk a háború végét, és mindenkit tájékoztatnánk arról, hogy Oroszország teljesítette tervét, ami bizonyos értelemben valóban így van. Rengeteg ukrán katonát megöltünk, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a háború elérte kitűzött célját

– írta Prigozsin a Telegra.ph-n megjelent cikkében, amelyet sajtóirodája osztott meg Telegramon.

Prigozsin hosszasan részletezte, milyen célokat sikerült Oroszországnak eddig elérnie. Mint írta, az ukrán hadsereg számos tagjával végeztek, az aktív korú férfi lakosság jelentős részét vagy megölték, vagy elüldözték más országokba, emellett megszerezték az uralmat Azovi-tenger és a Fekete-tenger nagy része felett, jelentős területi nyereségeket értek el Ukrajnában, és szárazföldi folyosót hoztak létre a Krímig.

Van azonban egy probléma ezzel

Ugyanakkor Prigozsin úgy véli, hogy van egy probléma, amelyet a háború okozott. Megfogalmazása szerint, „ha Ukrajna korábban az egykori Oroszország része volt, akkor most egy abszolút nemzeti orientációjú állam”. Putyin séfje cikkében kitért Bahmut jelentőségére, a kiszivárgott Pentagon-dokumentumokra és az ukrán fegyveres erők közelgő ellentámadására is.

Írásában ellenez mindenféle béketárgyalást Ukrajnával, és azt akarja, hogy Oroszország és Ukrajna erői összecsapjanak a harctéren. Azt is sugallja, hogy ha az ukrán fegyveres erők sikerrel járnak, Oroszország hanyatlásnak indulhat, ami globális változásokat okoz az orosz társadalomban.

Végezetül Prigozsin azt írja, hogy a legsikeresebb forgatókönyv Oroszország számára „az ukrán fegyveres erők offenzívája lenne, amelyben nem lenne lehetőség sem osztozkodásra, sem tárgyalásokra”.

(Borítókép: Jevgenyij Prigozsin 2023. április 6-án. Fotó: Handout / AFP)

Rovatok