Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglanra ítélték a férfit, aki lelövette az apját és a testvérét

2023. április 16., vasárnap 07:07 | aznap frissítve

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték pénteken azt a férfit, aki a New York-i Bronxban megrendelte a testvére és a maffiával kapcsolatban álló apja megölését − közölte a szövetségi ügyészség.

A 45 éves idősebb Anthony Zottolát és bűntársát, a 37 éves Himen Rosst kötelező életfogytiglani börtönbüntetésre, valamint további 112 év szövetségi börtönre ítélték, miután az esküdtszék 2022-ben bűnösnek találta őket abban, hogy bandatagokat béreltek fel Zottola 71 éves apjának, Sylvesternek a meggyilkolására − közölte a New York keleti körzetének amerikai ügyészi hivatala. Sylvester Zottolát 2018 októberében halálos lövés érte, miközben a kávéjára várt egy McDrive-ban − írta meg a CNN

A szövetségi ügyészek szerint ez volt a harmadik merénylet Sylvester Zottola ellen, amely része volt a fia azon tervének, hogy átvegye az irányítást a család ingatlanüzlete felett. Az ügyészek korábban azt állították, hogy a „Sally Daz” néven ismert Sylvester Zottola a Lucchese család − a New Yorkot történelmileg uraló öt maffiacsalád egyike − „munkatársa” volt, és egy másik ismert maffiózóval, Vincent Bascianóval, a Bonanno család egykori főnökével dolgozott együtt.

Sylvester Zottolát 2017 novemberében egy maszkos személy fegyverrel fenyegette meg, majd 2017 decemberében három férfi behatolt az otthonába, egy fegyverrel fejbe vágta, megszúrta és elvágta a torkát. Az első két merényletet túlélte.

Az utolsó gyilkossági kísérletnél − amely Sylvester Zottola halálához vezetett − egy nyomkövető eszközt helyeztek el az autóján, amely lehetővé tette Rossnak, aki a lövöldözést végrehajtotta, hogy a McDonald’s étteremig kövesse őt – mondták az ügyészek.

„Több mint egy éven keresztül az idős áldozatot, Sylvester Zottolát becserkészték, megverték és leszúrták, és soha nem tudta meg, hogy ki szervezte a támadásokat. A saját fia volt az, aki annyira elszánt volt, hogy a család jövedelmező ingatlanüzletét irányítsa, hogy bérgyilkosokból álló bandát bérelt fel az apja meggyilkolására” − áll Breon Peace szövetségi ügyész közleményében. 

A vádlott testvére túlélte a támadást

A hatóságok szerint a vádlott testvérét, Salvatore Zottolát 2018 júliusában a háza előtt fejbe, mellkasba és kézen lőtték. Túlélte a támadást, és tanúskodott a tárgyaláson. Anthony Zottola egyik ügyvédje korábban a Bloods bandát tette felelőssé a támadásokért.

Egy erőszakos utcai banda zsákmányolta ki Anthonyt és családját, és okozta tragikus pusztulásukat. Fellebbezünk az ítélet ellen, hogy Anthony ne legyen a Bloods banda újabb áldozata. Nem bűnös ezekben az erőszakos bűncselekményekben

− mondta októberben Henry E. Mazurek védőügyvéd.

Sylvester Zottola több tízmillió dollár értékű lakóingatlan-portfólióval rendelkezett, és az ügyészek szerint Anthony Zottola, aki segített az ingatlanok kezelésében, azt tervezte, hogy megöli apját és testvérét, hogy átvegye az irányítást az üzlet felett.

A Zottola és Ross büntetéséhez hozzáadódó további 112 év börtönbüntetés Zottola 71 éves apjának és 41 éves testvérének együttes életkorát jelenti, amikor lelőtték őket − közölte az amerikai ügyészség.

Ilana Haramati, Zottola másik ügyvédje azt mondta, hogy ügyfele fellebbez, hogy igazolja ártatlanságát.

Hat másik vádlott vallotta magát bűnösnek a bérgyilkosságokban játszott szerepéért − közölte az ügyészség.

Rovatok