Index Vakbarát Hírportál

Félszáz klímaaktivistát tartóztattak le, mert szenet lapátoltak

2023. április 16., vasárnap 18:43

Mintegy 50 klímaaktivistát tartóztattak le az ausztrál Új-Dél-Wales államban, miután a tiltakozók felmásztak egy szenet szállító vonatra, és elkezdték kilapátolni a rakományt a vagonokból.

A Rising Tide aktivistái a vonatot Newcastle közelében, egy jelentős szénkiviteli terminál közelében állították meg.

A tiltakozócsoport közölte, hogy az összes új szénprojekt törlését követeli. Ausztrália a világ legnagyobb szénkivitelezője, és az éghajlatváltozás rendkívül megosztó kérdés. A csoport a Twitteren egy képet tett közzé, amelyen a megállított vonaton és annak környékén tüntetők láthatóak.

Megállítottuk a világ legnagyobb szénkikötőjébe tartó szénszállító vonatot, követelve, hogy az ALP (kormányzó Ausztrál Munkáspárt) vegye figyelembe az ENSZ figyelmeztetéseit, és azonnal törölje az összes új szénprojektet

– áll a tweetben.

A Rising Tide közleményében azt írta, hogy a csoportból 20-an másztak fel a vonatra, hogy lapátokkal kirakják a szenet, míg további 30-an segítették őket. 

A rendőrség közölte, hogy 47 aktivistát vád alá helyeztek „vasúti folyosón elkövetett bűncselekmények” miatt, és a bírósági jelenléti iratok kiadása után szabadon engedték őket.

Kettő ellen azonban rosszindulatú rongálással, egy ellen pedig egy biztonsági őr megtámadásával emeltek vádat. Newcastle a világ legnagyobb szénkiviteli termináljaként és Ausztrália keleti partvidékének legnagyobb ömlesztettáru-kikötőjeként ismert.

Rovatok