Index Vakbarát Hírportál

Törmelék csapódott be Tajvan közelében Kína miatt

2023. április 16., vasárnap 10:41

Kína vasárnapi műholdindítása miatt törmelék csapódott be egy olyan tengeri területre, amelyet Peking korábban megtiltott a hajózás számára, Tajvantól északra − számolt be a tajvani védelmi minisztérium.

A műhold Tajvan északi partjai felett haladt el, és a rakétából származó törmelék az említett zónán belülre esett − mondta a forrás, hangsúlyozva, hogy a törmelék nem érintette a terület „belső biztonságát” − közölte az MTI. 

A pekingi állami média megerősítette egy új időjárási műhold felbocsátását egy észak-kínai űrközpontból, helyi idő szerint vasárnap 9 óra 36 perckor (magyar idő szerint 3 óra 36 perckor).

A tajvani fővárostól, Tajpejtől mintegy 160 kilométerre fekvő tengeri tilalmi övezetben vasárnap, helyi idő szerint 9 és 15 óra között hajózási tilalmat rendeltek el a rakétatörmelék lehetséges lezuhanása miatt − közölték a Tajvannal szemben fekvő dél-kínai tartomány, Fucsien tengerészeti hatóságai.

A CCTV kínai állami televízió által sugárzott felvételeken egy fehér rakéta volt látható, amint a mongol határ közelében, a Kanszu tartományban lévő Csiucsüan űrközpontközpontból felemelkedik, füst- és porfelhőt hagyva maga után.

A műhold a Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint az időjárás-előrejelzés, a katasztrófák megelőzése és enyhítése, az éghajlatváltozásra való reagálás és az ökológiai védelem területén nyújt majd szolgáltatásokat.

A kínai rakétaindítás előzménye, hogy Peking nagyszabású figyelmeztető hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök a múlt héten az Egyesült Államokban találkozott Kevin McCarthyval, a washingtoni képviselőház elnökével.

Kína Tajvant saját területének tekinti, és ellenez minden, a tajvani vezetés és külföldi tisztségviselők közötti zajló kommunikációt. Tajvan viszont elutasítja Kína szuverenitását csorbító követeléseit.

Rovatok