Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa szerint sértő II. János Pál pápa molesztálással való megvádolása

2023. április 17., hétfő 12:20

Ferenc pápa vasárnap sértőnek és alaptalannak minősítette egy 40 évvel ezelőtt eltűnt vatikáni diáklány testvérének az egyik pápai elődjével, II. János Pállal kapcsolatos, szerinte sértő célzásait.

Emanuela Orlandi, egy vatikáni jegyszedő lánya 1983. június 22-én egy római zeneóráról nem tért haza soha többé. Az akkor 15 éves lány a családjával a Vatikánon belül élt, eltűnése Olaszország egyik legmaradandóbb rejtélye.

Az ügy kedden új fejezethez érkezett, amikor testvére, Pietro találkozott Alessandro Diddi vatikáni főügyésszel, akinek Ferenc szabad kezet adott, hogy az ügy végére járjon.

Miután több mint nyolc órán át beszélt Diddivel, Pietro Orlandi megjelent egy televíziós műsorban, ahol lejátszotta egy hangfelvétel egy részét, amelyen Orlandi szerint egy férfi hangja hallható, aki egy olyan szervezett bűnözői csoport tagja, amelyről az olasz média évtizedek óta feltételezi, hogy köze lehetett húga eltűnéséhez.

Az állítólagos gengszter azt állítja, hogy több mint 40 évvel ezelőtt lányokat vittek a Vatikánba, hogy molesztálják őket, és hogy János Pál pápa tudott erről.

„Azt mondják, Wojtyla (II. János Pál pápa vezetékneve) esténként két lengyel monsignorral járt ki, és bizonyára nem házakat áldott meg” – fogalmazott Orlandi.

A megjegyzések nagy vihart kavartak, és a Vatikán tisztviselői a napokban elítélték őket, mielőtt maga a pápa is beszállt a vitába a Szent Péter téren mintegy 20 ezer emberhez intézett déli beszédében.

Biztos vagyok benne, hogy a világ minden tájáról érkező hívek érzéseit tolmácsolom, és hálás gondolatot fejezek ki Szent János Pál emlékének, aki ezekben a napokban sértő és alaptalan célzások tárgya lett

– mondta Ferenc pápa.

Diddi szombatra beidézte Pietro Orlandi ügyvédjét, Laura Sgrót. A Vatikán közölte, hogy ügyvédi titoktartásra hivatkozott. Sgro vasárnap a Reutersnek elmondta, hogy János Pál nem került szóba a Diddivel folytatott beszélgetésében.

Stanislaw Dziwisz bíboros, aki János Pál egész vezetése alatt János Pál titkára volt, „aljasnak, irreálisnak, nevetségesnek, ha nem tragikusnak, sőt bűnözőnek” nevezte Orlandi tetteit. 

Az elmúlt négy évtizedben sírokat nyitottak fel, csontokat exhumáltak elfeledett sírhelyekről, és összeesküvés-elméletek sokasága próbálta kideríteni, hogy mi lett Emanuela Orlandi sorsa.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”

Rovatok