Index Vakbarát Hírportál

Megvan, kik okozhatták Európa legnagyobb pénzmosási botrányát

2023. április 17., hétfő 20:46

Vádat emeltek Észtországban hat gyanúsított ellen, akik több mint másfél milliárd dollárt moshattak tisztára a legnagyobb dán kereskedelmi bank – azóta bezárt – észtországi bankfiókján keresztül 2007 és 2015 között – közölte Maria Entsik észt főügyész.

Az öt férfit és egy nőt legalább 1,6 milliárd dollár (545 milliárd forint) és további 6 millió euró (2,2 milliárd forint) tisztára mosásával vádolják az észt hatóságok.

A Danske Bank helyi fiókjának hat alkalmazottja szándékosan titkolta el, hogy kik a tulajdonosai a fiókban vezetett számlákra 2007–2015 között utalt pénzeszközöknek, amelyek minden bizonnyal bűncselekményekből származnak – közölte Maria Entsik ügyész.

Ez profi pénzmosás volt

– mondta, hozzátéve, hogy a teljes folyamat rejtve maradt a bank más kirendeltségei előtt. Az ügyészség összesen 10 millió euró (3,7 milliárd forint) értékben foglalt le olyan vagyontárgyakat a vádlottaknál, amelyekhez a pénzmosásért cserébe juthattak hozzá – áll az ügyészi hivatal közleményében.

A vádirat tételesen nyolc bűncselekményt említett, amelyeket az eddigi vizsgálatok szerint Oroszországban, Azerbajdzsánban, Grúziában, Svájcban, az Egyesült Államokban és Iránban követtek el.

Az európai és amerikai hatóságok által is vizsgált Danske Bank észtországi fiókjában 2007–2015 között mintegy 220 milliárd dollárnyi pénz folyt át ellenőrizetlen forrásból olyan számlákon, amelyeknek nem észt állampolgárok voltak a tulajdonosai.

Rovatok