Index Vakbarát Hírportál

Elhalasztották a kilövést, a Földön maradt a világ legnagyobb rakétája

2023. április 17., hétfő 15:28

Magyar idő szerint hétfő délután tesztrepülésre indult volna a világ eddigi legnagyobb űrrakétája, a SpaceX által épített Starship, azonban egy műszaki probléma miatt mindössze negyven másodperccel az indulás előtt elhalasztották a kilövést.

A űrhajó prototípusával az elmúlt években számtalan tesztet elvégzett az Elon Musk tulajdonában lévő űrhajózási vállalat, ma viszont a teljesen összeszerelt Starship indult volna útnak, amely a legnagyobb és legerősebb rakéta, amely valaha a levegőbe emelkedett.

120 méteres magasságával a Starship a NASA által a holdutazáshoz kifejlesztett SLS egységét is simán lekörözi. A 33 Raptor-hajtóművel felszerelt Super Heavy pedig a legerősebb hordozórakéta, amit valaha építettek, maximális tolóereje meghaladja a 75 000 kilonewtont – írja a raketa.hu.

A SpaceX azzal a céllal építette meg az űrrakétát, hogy előbb a Holdra, majd aztán a Marsra juttasson embert. A tervek szerint a hordozórakéta a Mexikói-öbölbe zuhan, míg az űrhajóegység a Földet csaknem megkerülve, Hawaii közelében csapódik a Csendes-óceánba – teszi hozzá az Időkép.

Elon Musk a kilövés előtt rendkívül óvatosan fogalmazott. Mint mondta, már annak is örülne, ha a rakéta minden baj nélkül eltávolodna a kilövőállástól. „Csak ne robbanjon fel a rakétaállvány” – tette hozzá.

„Millió módja van annak, hogy a rakéta meghibásodjon. Nagyon óvatosak leszünk, és ha bármi olyat látunk, ami aggodalomra ad okot, akkor a tesztrepülés elhalasztása mellett döntünk” – írta korábban a világ egyik leggazdagabb üzletembere.

Néhány perccel a kilövés előtt a szakemberek azonban úgy döntöttek, hogy el kell halasztani a tesztrepülést. A cég vezető mérnöke azt mondta, hogy egy technikai probléma miatt a cég kénytelen volt felfüggeszteni a startot. Korábban arról írtak, hogy az üzemanyag-utántöltéssel adódott probléma.

„Úgy tűnik, hogy egy nyomáscsökkentő szelep befagyott, így hacsak nem kezd el hamarosan működni, ma nem indítjuk el a rakétát” – közölte Twitter-oldalán Elon Musk.

Rovatok