Index Vakbarát Hírportál

Daniel Freund: Az Orbán-kormány maffiamódszerekkel zsarol

2023. április 18., kedd 07:11

A német Der Spiegel cikke után – amelyben arról írtak, hogy Orbán Viktor maffiamódszerekkel igyekszik kiszorítani egyes német vállalatokat Magyarországról – az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága jövő héten megbeszéléseket tart a külföldi vállalatokat érintő diszkriminációról.

A külföldi vállalatokkal szembeni magyarországi diszkriminációról tart meghallgatást jövő héten az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága – tudta meg a Népszava. A zárt ajtók mögött tervezett beszélgetésre az után kerül sor, hogy a német Der Spiegel magazin március végén egy terjedelmes cikkben arról írt, Orbán Viktor újabban maffiamódszerekkel igyekszik kiszorítani egyes német vállalatokat Magyarországról.

Az európai vállalatokat maffiamódszerekkel zsarolja az Orbán-kormány. Ez elfogadhatatlan. Az Európai Parlament napirendre tűzte a problémát, miután a médiában megjelent az erről szóló hír

– reagált a lap megkeresésére Daniel Freund német zöldpárti képviselő.

Az EP parlamenti testület április 25-re tervezett zárt ülésére sajtóinformációk szerint legalább három európai vállalat képviselőjét hívták meg, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy pontosan mely cégek munkatársai fogják tájékoztatni tapasztalataikról a szakbizottságot.

Mint a Der Spiegel cikke utalt rá, a magyarországi üzleti környezet kedvezőtlen változásai felkeltették az Európai Bizottság érdeklődését is. A lap szerint az Ursula von der Leyen vezette biztosi kollégium már értesítette az Orbán-kormányt a vállalati diszkriminációval kapcsolatos aggodalmairól. A Népszava egy brüsszeli forrására hivatkozva azt írja, ha a kabinetnek nem sikerül eloszlatnia a kételyeket, azok könnyen bekerülhetnek a magyar gazdaságpolitikáról májusban elkészülő éves brüsszeli értékelésbe és negatív példaként az országspecifikus ajánlásokba.

Azonban az Európai Parlament jövő keddi, költségvetési ellenőrző bizottságának ülésén nemcsak a hátrányos megkülönböztetésben részesülő német cégekről esik majd szó, hanem a testület küldöttségének közelgő magyarországi vizitjéről is.

A küldöttség május 15–17. között látogat Magyarországra. A delegációt Monika Hohlmeier, a szakbizottság bajor keresztényszocialista elnöke fogja vezetni, és tagja lesz a finn kereszténydemokrata Petri Sarvamaa, a német szocialista Lara Wolters, a román liberális Ramona Strugariu és a német zöldpárti Daniel Freund. A DK-s Rónai Sándor és a momentumos Cseh Katalin nem rendes tagként ugyan, de részt fognak venni a programon.

Az EP-képviselő kijelentésével kapcsolatban e-mailben kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Amint válaszolnak, állásfoglalásukkal frissítjük cikkünket.

Rovatok