Index Vakbarát Hírportál

Új erdélyi magyar párt alakult

2023. április 18., kedd 13:06

A Magyar Polgári Erő hol partnerként, hol vetélytársként tekintene a többi erdélyi magyar pártra, az RMDSZ-re és a tavaly év végén alakult EMSZ-re.

A bukaresti törvényszék jóváhagyta Magyar Polgári Erő néven egy új magyar párt létrehozását – számol be róla többek között a maszol.ro.

A pártot Kulcsár-Terza József, a legutóbbi választáson a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben parlamenti mandátumot szerző – egyébként korábban a Magyar Polgári Pártban politizáló – képviselő alapította, akit a magyarországi olvasók leginkább onnan ismerhetnek, hogy már több ízben nyújtotta be a javaslatát a román parlamentben, ami Székelyföldnek autonómiát adna.

A pártalapításról szóló közleményben azt írják, a párt alapítását olyan – egyébként meg nem nevezett – „aktív közéleti szereplők” kezdeményezték, akik „az eddig kialakult politikai struktúrákat nem tekintik megfelelőnek tevékenységükhöz”.

Olyan politikai szervezetet hoztunk létre, amely figyelembe veszi az Európában zajló eseményeket, a magyar kormány nemzetpolitikai törekvéseit és a magukra hagyott vagy kirekesztett nemzeti gondolkodású polgárok igényét

– írják.

Kulcsár-Terzáék az új pártot RMDSZ ellenében még a kétezres években létrejött konzervatív-jobboldali Magyar Polgári Párt (MPP) szellemi utódjaként definiálják, ami még tavaly novemberben olvadt össze egy másik erdélyi párttal, az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) Erdélyi Magyar Szövetség néven.

Mint a közleményben az új párt fogalmaz, sokan nem értettek egyet az EMNP és az MPP közötti fúzióval, ezért a frissen bejegyzett Magyar Polgári Erő elsősorban őket szeretné megszólítani – köztük volt az újdonsült párt ügyvezető elnöke:

Kulcsár-Terza többször kritizálta az MPP-t, ugyanakkor a fúziót támogatta, amennyiben az nem jár az MPP identitásának az elvesztésével.

Szerinte a két párt fúziója nem megerősödést hozott, hanem a kilépések és kizárások miatt gyengülést, és úgy látja, a szövetség sokak bizalmát elvesztette. Az új párt közleményében kijelölte a párt legfontosabb célját is: ez a magyar kultúra és nyelv ápolása mellett „az autonómia különböző formáinak mindenkori következetes képviselete és elérése”.

A Kulcsár-Terza aláírásával ellátott közleményt úgy zárják: a Magyar Polgári Erő nem ellenfélként, hanem „néhol versenytársként, máshol partnerként” tekintene a két másik magyar pártra, az RMDSZ-re, illetve az Erdélyi Magyar Szövetségre.

Mint azt a Krónika kiszúrta, a bukaresti törvényszéken fellelhető adatok szerint a párt alapítói közé tartozik Mezei László György, Kurtuly István és Incze Lajos András is.

Rovatok