Index Vakbarát Hírportál

Felfedték Putyin tervét, így csapna le Nyugat-Európára

2023. április 19., szerda 17:48

Oroszország szabotázsprogramot folytat az északi-tengeri szélerőművek és kommunikációs kábelek ellen – állítja közös riportfilmjében a dán, a svéd, a norvég és a finn köztévé.

A vizsgálat szerint Oroszország halász- és kutatóhajónak álcázott flottát telepített az Északi-tengerre. A víz alatti megfigyelőberendezésekkel felszerelt hajók kulcsfontosságú helyszíneket térképeznek fel az esetleges szabotázsakciók végrehajtása előtt – írták az oknyomozó újságírók.

A műsorszolgáltatók tanulmányozták a lehallgatott orosz kommunikációt, amely arra utal, hogy északi vizeken tartózkodó orosz hajók egy része kikapcsolt adóvevővel szeli a tengert, hogy ne fedjék fel tartózkodási helyüket.

Oroszország kiemelt figyelmet fordít a programra

A dokumentumfilm középpontjában a Vlagyimirszkij Admirális nevű, hivatalosan oceanográfiai kutatóhajó áll, amely a gyanú szerint az orosz haditengerészethez tartozik, és valójában kémhajóról van szó.

A dokumentumfilm egy névtelenül nyilatkozó haditengerészeti szakértő segítségével követi nyomon a küldetést teljesítő hajó mozgását az Egyesült Királyság és Hollandia partjainál lévő hét szélerőmű közelében.

Állítása szerint a hajó lelassít, amikor olyan területekhez közelít, ahol tengeri szélerőművek vannak, és a környéken vesztegel. A jármű egy hónapig hajózott kikapcsolt jeladóval. Amikor egy riporter egy kis csónakon megközelítette, egy maszkos személlyel találta szemben magát, aki egy katonai támadófegyvernek látszó tárgyat tartott magánál.

A dán DR közszolgálati műsorszolgáltató beszámolójában a dán kémelhárítás egyik vezetője arról beszélt, hogy az oroszok készen állnak, és tudják, hol kell beavatkozniuk, ha a Nyugattal való konfliktus esetén meg akarják bénítani Dániát – és azt is tudják, hol kell lecsapniuk, ha nagy kárt akarnak okozni az európai kommunikációban vagy áramellátásban. 

A norvég hírszerzés vezetője azt mondta a műsorszolgáltatóknak, hogy a programot Oroszország rendkívül fontosnak tartja, és közvetlenül Moszkvából irányítják.

A múlt hónapban Írország nyugati partjainál azonosítottak olyan orosz kormányhajókat, amelyek olyan technológiával voltak felszerelve, amely képes kárt okozni a tenger alatti kábelekben.

Egy tenger alatti adatkábelt már átvághattak

A BBC úgy tudja, hogy az Egyesült Királyság tisztviselői tisztában vannak azzal, hogy az oroszok úgynevezett tenger alatti feltérképezést kívánnak végezni, többek között olyan hajókkal, amelyek a brit vizeken közlekednek. Ha konkrét fenyegetések érik az Egyesült Királyságot, akkor ezeket kivizsgálják, de a források nem kívánták megmondani, hogy milyen tevékenységet vizsgálhattak eddig.

Februárban a holland hírszerzés szokatlan hivatalos figyelmeztetést adott ki olyan tevékenységről, amely a tengeri infrastruktúra megzavarására vagy szabotázsra való felkészülésre utalhat. Az ország katonai hírszerzésének vezetője azt mondta, hogy egy orosz hajót észleltek egy északi-tengeri szélerőműpark közelében, és feltérképezték a helyszíneket.

Az elmúlt hónapokban láttuk, hogy orosz szereplők megpróbálták feltárni, hogyan működik az energiarendszer az Északi-tengeren. Ez az első alkalom, hogy ilyet láttunk

− mondta Jan Swillens tábornok.

Az érzékeny helyszínek felderítése nem szokatlan, és a nyugati országok is valószínűleg hasonló tevékenységet folytatnak Oroszországgal szemben. A szándék valószínűleg az, hogy számos lehetőség álljon rendelkezésre, ha egy konfliktus eszkalálódna.

Az egyik lehetőség lehet a kommunikációs csatornák megrongálása vagy az országok energiarendszereinek lekapcsolása, ami káoszt okoz a lakosság körében.

Eddig a tényleges szabotázsra, nem pedig csak az erre irányuló hírszerzésre vonatkozó lehetőségre irányuló bizonyítékok korlátozottabbak. A jelentés felveti annak lehetőségét, hogy az ilyen hajóknak köze lehetett a tavalyi, Svalbardtól délre történt incidenshez, amikor egy víz alatti adatkábelt vágtak el.

A kábel a világ legnagyobb kereskedelmi földi műholdas kommunikációs állomását szolgálta ki. A norvég rendőrség közölte, hogy szerintük „emberi tevékenység” áll az incidens mögött, de hivatalosan nem vádoltak meg senkit.

Idén április 13-án Norvégia 15 orosz tisztviselőt utasított ki, kémkedéssel vádolva őket. Ez volt a legutóbbi esemény abban a kiutasítási hullámban, amelyet az ukrajnai 2022. februári invázió óta Európa-szerte végrehajtottak.

A dán DR, a norvég NRK, a svéd SVT és a finn Yle új dokumentumfilm-sorozata, az Árnyékháború első epizódját szerdán vetítik – írja a BBC.

Az orosz–ukrán háborút az Index is folyamatosan követi, szerdai percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Peter Muhly / WPA Pool / Getty Images)

Rovatok