Index Vakbarát Hírportál

Látogatója akadt Orbán Viktornak, a Karmelitában fogadta

2023. április 19., szerda 19:02

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Karmelita kolostorban fogadta Natasa Pirc Musar szlovén köztársasági elnököt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A szlovén elnök azonban nemcsak a kormány-, de az államfővel is találkozott, és egyetértettek: nem fogják a férjeiket és a fiaikat a frontra küldeni.

Orbán Viktor elmondta: jó szomszédokként Magyarország és Szlovénia mindig számíthat egymásra, és a két ország polgárainak, valamint gazdasági szereplőinek a kapcsolatai is erősek. A magyar és a szlovén nemzeti kisebbségek pedig hídszerepet töltenek be a két ország között.

A magyar miniszterelnök és a szlovén államfő beszélt még az európai biztonsági helyzetről, mindenekelőtt az ukrajnai háborúról, a béke előmozdításának lehetőségeiről. Mindketten kiemelten fontosnak nevezték az Európai Unió nyugat-balkáni bővítését – mondta Havasi Bertalan.

A látogatásról már tudni lehetett, ugyanis Novák Katalin köztársasági elnök is beszámolt róla a közösségi oldalán. A magyar államfő kedden, egy másik bejegyzés szerint a hivatalos látogatás előtt még bowlingleckét is vett szlovén kollégájától, majd szerdán a Budavári Siklóból posztoltak közös képet.

Novák Katalin később közösségi oldalán írta le, miről volt szó a találkozón. Hangsúlyozta: „Nem fogjuk a férjeinket és a fiainkat az ukrán frontra küldeni”.

Mindketten egyetértettünk abban, hogy mihamarabb békére van szükség Ukrajnában, és ennek elérése a női államfőknek még inkább fontos feladat

– írta bejegyzésében az államfő, aki kijelentette: egyértelművé kell tennünk, meddig terjedhet az Ukrajnának nyújtott segítség.

(Borítókép: Orbán Viktor fogadja Natasa Pirc Musar szlovén köztársasági elnököt a Karmelita kolostorban 2023. április 19-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok