Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan már nem Kína lesz a világ legnépesebb országa

2023. április 20., csütörtök 08:12

Az idei év közepére India lesz a legnépesebb ország, csaknem 3 millió emberrel megelőzi a jelenleg legnépesebb Kínát. Jelenleg a két ország együttesen a világ népességének több mint egyharmadát teszi ki.

Az előrejelzések szerint India népessége az év közepére eléri az 1,4286 milliárd főt, ezzel pedig a világ legnépesebb országa lesz, megelőzve az 1,4257 milliárd lakost számláló Kínát – derült ki az ENSZ szerdán közzétett adataiból.

A CNN hozzáteszi, a képzeletbeli dobogó harmadik helyén az Egyesült Államok áll, amely eltörpül a két ország mellett 340 millióra becsült lakosságával.

Kína az ENSZ népességnyilvántartásának kezdete óta, vagyis 1950-től kezdve viselte a legnépesebb ország címet. Jelenleg India és Kína a világ népességének több mint egyharmadát teszi ki, amely az év közepére várhatóan eléri a 8,045 milliárd főt.

Az ENSZ kiemeli, a népességnövekedés mindkét országban lassul, különösen Kínában, ahol tavaly hat évtized óta először regisztráltak népességcsökkenést.

A becslések alapján 2050-re nyolc ország felel majd a globális népességnövekedés közel feléért. Ezek az országok: a Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, Etiópia, India, Nigéria, Pakisztán, a Fülöp-szigetek és Tanzánia lesznek.

Rovatok