Index Vakbarát Hírportál

Tömegkatasztrófa a jótékonysági eseményen: halálra tapostak 85 embert

2023. április 20., csütörtök 07:06

Legalább 85 ember meghalt és több százan megsérültek Jemen fővárosában, Szanában, amikor egy jótékonysági pénzosztás közben tömegkatasztrófa történt.

A húti felkelők által irányított Szana óvárosában kereskedők szerveztek egy pénzosztást szerdán a szegényeknek, amelyre rengeteg ember gyűlt össze, és a tömeg összezsúfolódott az utcákon.

Szemtanúk szerint a húti fegyveresek többször is a levegőbe lőttek, és így próbálták meg irányítani az elszabadult tömeget. De csak még nagyobb bajt okoztak, mivel eltaláltak egy áramvezetéket, amely fel is robbant. Akkor tört ki igazán a pánik a tömegben, és rengeteg embert agyontapostak.

Az egyik biztonsági tisztviselő a francia AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy

legalább 85 ember meghalt, 322-en pedig megsérültek az incidensben. 

A húti belügyminisztérium szóvivője a katasztrófa miatt a pénzosztás szervezőit okolta amiatt, hogy nem egyeztettek a helyi önkormányzattal. Közölték azt is, hogy a szervezők közül két embert őrizetbe vettek, és megkezdték az eset kivizsgálását.

Az Arab-félsziget legszegényebb országának számító Jemenben 2014 óta dúl polgárháború. Az Irán által támogatott hútik abban az évben foglalták el Szanát, amire válaszul létrejött egy, a szaúdiak által vezetett koalíció, valamint egy nemzetközileg elismert kormány. Az utóbbi hónapokban a konfliktus enyhült, annak ellenére is, hogy az ENSZ által tető alá hozott fegyverszünet tavaly októberben lejárt.

A háború miatt az ország két lakosságának kétharmada (mintegy 21,7 millió ember) a szegénységi küszöb alatt él, és humanitárius segélyre szorul. A szerdai tragédia alig néhány nappal a ramadánt lezáró muszlim ünnep, az Íd al-fitr előtt történt.  

Rovatok