Index Vakbarát Hírportál

Macskaölő versenyt hirdettek gyerekeknek egy új-zélandi iskolában

2023. április 20., csütörtök 10:38

Új-Zélandon töröltek egy gyermekeknek rendezett macskavadászversenyt, miután az esemény visszatetszést váltott ki. Az évente megrendezett vadászat szervezőit bírálatok érték, miután bejelentették, hogy az új kategóriában gyerekek is vadászhatnak kóbor macskákra, amelyek Új-Zélandon kártevőnek számítanak.

A fiataloknak azt mondták, hogy a háziállatokat ne bántsák, de egyébként arra bátorították őket, hogy a 250 új-zélandi dolláros (53 ezer forintos) díjért minél több elvadult kóbor házi macskát öljenek meg. Az eseményt az állatvédő csoportok azonnal elítélték − írta meg a BBC

Kedden az új-zélandi Állatkínzás Elleni Társaság (Society for the Prevention of Cruelty to Animals) azt mondta, hogy megkönnyebbült, hogy a „gyerekeknek szóló kategóriát, amelyben elvadult kóbor macskákat lőttek volna le”, nem rendezik meg. 

Egy képviselőjük azzal érvelt, hogy a gyerekek nem lennének képesek különbséget tenni „egy elvadult, kóbor vagy ijedt házi macska” között - írja az AFP hírügynökség. Attól is tartottak, hogy a házi macskák is „kereszttűzbe kerülhetnek” − mondta a vadászat egyik korábbi támogatója a Stuff helyi médiumnak.

Az eseményt egy júniusi adománygyűjtő vadászat részeként hirdették meg a Déli-szigeten található Canterbury egyik helyi iskolája számára. A versenyen minden évben általában több százan − köztük gyerekek − versenyeznek vaddisznók, szarvasok és nyulak elejtéséért. Az észak-canterburyi vadászverseny szervezői kedden jelentették be a macskás rendezvény lemondását, mondván, hogy „aljas és fenyegető e-maileket” kaptak.

Csalódottak vagyunk, és elnézést kérünk azoktól, akik izgatottan vettek volna részt valamiben, ami az őshonos madaraink és más veszélyeztetett fajok védelméről szól

− írta a csoport a Facebookon.

A bejegyzéshez több mint 100 komment érkezett a felhasználóktól, akik közül sokan megvédték az eseményt. 

Bárcsak tudnák az emberek, hogy az elvadult kóbor macskák milyen károkat okoznak a környéken!

− írta egy helybéli.

„A mezőgazdaságunkra is hatással vannak. A kóbor macskák betegségeket hordoznak. Addig fogjuk lőni őket, amíg csak látjuk őket” − zárta a nő.

Az elvadult macskapopuláció megfékezésére irányuló intézkedések heves viták tárgyát képezik Új-Zélandon, ahol az állatok komoly veszélyt jelentenek az őshonos fajokra és az ország biodiverzitására.

Új-Zéland legnagyobb természetvédelmi csoportja, a Royal Forest and Bird Protection Society becslése szerint az elvadult macskák évente akár 1,1 millió őshonos madár, valamint több tízmillió nem őshonos madár pusztulásáért is felelősek lehetnek.

(Borítókép: Onur Dogman / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

 

Rovatok