Index Vakbarát Hírportál

Ritka jelenség borított sötétbe egy ausztrál várost

2023. április 20., csütörtök 11:13

Ritka hibrid napfogyatkozás borított sötétségbe egy ausztrál várost körülbelül 60 másodpercre csütörtökön, amikor a Hold egy 40 kilométer széles sávban teljesen eltakarta a Napot – számolt be az MTI. A jelenségről a közösségi médiában több különböző fotó, videó látott napvilágot.

Több ezer ember gyűlt össze a nyugat-ausztráliai Exmouth városában, ahonnan a legjobban lehetett látni a ritka jelenséget, amely évszázadonként csak néhányszor fordul elő.

A napfogyatkozás az Indiai-óceán fölött kezdődött napkeltekor, és alkonyatkor ért véget a Csendes-óceán fölött, különböző megfigyelési pontokról az úgynevezett hibrid napfogyatkozás más-más fázisait lehetett látni.

A hibrid napfogyatkozáskor van olyan hely, ahol teljes napfogyatkozásban lehet gyönyörködni, máshol gyűrűs jelenség látható, amikor a Hold nem teljesen takarja el a Napot. Csütörtökön a legjobb megfigyelési pontok Nyugat-Ausztráliában, Kelet-Timoron és Nyugat-Új-Guineában voltak. Teljes elsötétülést azonban csak az Exmouth-félszigeten lehetett tapasztalni helyi idő szerint 11.27-kor.

A Perthtől 1200 kilométerre északra elterülő tengerparti településen kevesebb mint 3000 ember él, ám a ritka égi jelenség hírére hirtelen hétszer ennyien lepték el a várost, hogy megfigyeljék, amint a hőmérséklet hirtelen lecsökkent, az ég elsötétült, és megjelentek rajta a csillagok. A jelenség nagyjából egy percig tartott.

A legutóbb 2013-ban történt hibrid napfogyatkozás, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) 2031-re várja a következőt.

(Borítókép: Teljes napfogyatkozás a nyugat-ausztráliai Exmouthban 2023. április 20-án. Fotó: AAP Image / Centre for Radio Astronomy Research / Michael Goh / Reuters)

Rovatok