Index Vakbarát Hírportál

Bemutatta legújabb háborús fegyverét a magyar kormány stratégiai partnere

2023. április 20., csütörtök 14:35

A német Rheinmetall bemutatta legújabb pilóta nélküli repülőgépét (UAV). Az új harci drónról készült videót a cég YouTube-csatornáján tették közzé. A céghez köthető üzemek között van a zalaegerszegi gyár, amelyben Lynx gyalogsági harcjárműveket készítenek. Ez az egyik legismertebb hazai, harcjárműveket gyártó üzem.

A gyártó a videóban egy példát mutatott be a rendszer operatív használatáról, anélkül hogy részleteket közölt volna a taktikai és műszaki specifikációkról a drónnal kapcsolatban.

A Rheinmetall harci drónjának alapja megegyezik a korábbi fejlesztésű LUNA drónéval. A Rheinmetall szerint a LUNA akár 12 órát is kibír, és akár 100 kilométer távolságban is képes fenntartani a kommunikációt az irányítóállással. A drón katapulttal indítható.

Az UAV belsejébe lőszerrel felszerelt quadkoptereket (olyan típus, amely négy rotorral rendelkezik) raktak bele. A célpontok észlelése után ezeket a pilóta nélküli gépeket elindítják, és kamikazedrónokként pusztítják el a célpontokat. 

A Rheinmetall videójában egy kamikazedrón megsemmisített egy antennát, valamint egy épületben elrejtett járművet. Az irányítást egy biztonságos irányítóállásból három operátor végezte. A videót élőben közvetítették, és egy monitoron a kiterjesztett valóság elemeivel jelenítették meg – írja a mil.in.ua.

Még 2020-ban derült ki, hogy Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására alapít vegyesvállalatot a német Rheinmetall céggel a magyar állam a honvédség NATO-vállalásainak teljesítése érdekében. 

Rovatok