Index Vakbarát Hírportál

Magyar Twitter-fiókokkal is befolyásolhatják a törökországi választásokat

2023. április 20., csütörtök 16:04

Hetekkel a török választások előtt több ezer magyar és orosz Twitter-fiókot aktiváltak újra török nyelven, hogy befolyásolják velük a törökországi választások eredményét. A 12 ezer kamuprofil török politikusokat követ a közösségi oldalon, a török pártok ugyanis így növelik népszerűségüket a közösségi médiában.

Május 14-én indulnak a törökországi választások, hetekkel az esemény előtt több ezer orosz és magyar nyelvű Twitter-fiókot aktiváltak újra török felhasználóként. A Middle East Eye kiemeli: a hamis profilokkal befolyásolhatják a választásokat.

Ahmet Turan Han, a politikai tanácsadással és kutatással foglalkozó Datailor cég vezérigazgatója közölte, hogy cége olyan Twitter-felhasználók – valószínűleg chatbotok – tömegével találkozott, akik nemrégiben változtatták meg személyazonosságukat.

„Az elmúlt hónapokban megfigyeltük, hogy számos török fiókot aktiváltak újra a választások előtt, ami alapvetően normális jelenség lenne. Azonban az már furcsa, hogy néhány fiók nem török” – tette hozzá.

Han elmondta, hogy cége napi szintű közösségi médiaadat-elemzési adatokat közöl a nagyobb kereskedelmi vállalatoknak, így munkájuk során akadtak rá véletlenül a jelenségre.

Körülbelül 12 ezer orosz és magyar nyelvű közösségi média fiókot aktiváltak újra törökként, amelyek mostanra már minden török politikai pártot és vezetőt követnek a Twitteren. A fiókok közül körülbelül 10 ezret az elmúlt két hétben aktiváltak

– mondta.

Han hozzátette, hogy ezeknek a fiókoknak 56 százaléka korábban oroszul, 28 százaléka magyarul, a fennmaradó részük pedig angolul osztott meg tartalmakat.

A vezérigazgató szerint 

a magyar fiókokat a tavalyi magyarországi választások előtt használhatták.

A hamis fiókokkal történő csalás nem újkeletű jelenség, korábbi kutatások szerint 2013-2023 között a török közösségi média felkapott témáinak 20-50 százaléka hamis, ugyanis kamu fiókok által tartották fenn népszerűségüket. 

Ezen kívül a 2016-os amerikai elnökválasztás óta Oroszországot is gyakran vádolják azzal, hogy a közösségi médián keresztül avatkozott bele a választási folyamatokba.

Rovatok