Index Vakbarát Hírportál

Saját városukat bombázták le az oroszok, videó is készült róla

2023. április 21., péntek 17:41

Csütörtök este egy meghibásodás miatt a saját városát bombázta le az orosz légierő – derült ki a korábbi híradásokból. Az esetről videó is készült, és a szakértők is kielemezték, hogy mi vezethetett az incidenshez.

Percről percre közvetítésünkben már röviden beszámoltunk arról, hogy csütörtök este robbanás történt az ukrán határhoz közeli Belgorodban. A híresztelések szerint az eset miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök is nagyon felháborodott emiatt. 

Az orosz hatóságok eredetileg azt közölték, hogy a közel 400 ezer fős városban egy rakéta ért földet. A robbanásban két nő megsérült, több autó és ház megrongálódott, és egy körülbelül 20 méter átmérőjű kráter keletkezett a város főutcáján. „Moszkvai idő szerint április 20-án 22.15-kor az Orosz Légierő SZU-34-ese Belgorod városa fölött repült, amikor vészhelyzeti okokból kifolyólag ki kellett engednie egy légi lövedéket” –idézte a TASZSZ a védelmi minisztériumot az esetről, amelyről azóta előkerült egy videó is.

A felvételen először valószínűleg az látható, amint a bomba földet ér. Ekkor sűrű porfelhő szállt fel, de a lövedék még nem robbant fel. az csak később történt (talán amiatt, hogy a robbanószer időzítve volt). Mintegy 18 másodperccel később került sor a detonációra, amely az említett krátert is okozta, és – az orosz állami média híradása szerint – még az egyik autót is a közeli ház tetejére repítette. 

Rejtélyes körülmények

Az orosz hivatalos szervek közléséből nem derült ki, hogy pontosan milyen rakéta érhetett földet a városban. A CNN egy szakértőt is megkérdezett az esettel kapcsolatban.

Peter Layton, Griffith Asia Institute munkatársa és az ausztrál légierő veteránja azt mondta: a pilóta vészhelyzet esetén kiengedheti a repülőgép robbanószereit, de csak akkor, ha a gép motorja (vagy ha több is van neki, ahogy mint az SZU-34-eseknek, akkor egyik motorja) meghibásodik. A belgorodi esetet viszont több dolog miatt is furcsának nevezte:

Ukrán város helyett találta el véletlenül az oroszt? 

Mindeközben felmerült az a hipotézis is, hogy az orosz rakéta célja valójában a Belgorodtól mintegy 74 kilométerre található ukrán nagyváros, Harkiv lehetett. Anton Herascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója is ezt a feltételezést erősítette egy Twitter-posztban.

Adataink szerint a bomba célpontja Harkiv lett volna. Szakértők azt mondták, hogy a meghibásodást/hibát az orosz GLONASS navigációs rendszer okozhatta. Semmi garancia nincs arra, hogy nem ismétlődik meg

– írta posztjában Herascsenko.

Mindeközben a BBC számolt be arról, hogy Moszkovszkij Komszomolec című orosz lapnak egy orosz veterán pilóta azt mondta: az esetet ki fogják vizsgálni, és jó eséllyel nem hozzák nyilvánosságra azt, hogy pontosan mi történt, de tanulni fognak belőle. 

Hétfő reggel egyébiránt már megkezdődtek a javítások a helyszínen. Belgorod polgármestere azt mondta, hogy a hétvégén a munka nagyrészét elvégzik, és hétfőre végeznek az út beburkolásával.

(Borítókép: Az oroszországi Belgorod városában történt robbanás helyszíne 2023. április 20-án. Fotó: Handout / TELEGRAM / VVGLADKOV / AFP) 

Rovatok