Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor értetlenkedve áll a NATO-vezér kijelentése előtt

2023. április 21., péntek 14:01

Nagy bejelentést tett Jens Stoltenberg, a NATO vezetője. Az ukrán elnök ugyan kitörő örömmel fogadta a kijelentést, miszerint „jogos helye van a NATO-ban” országának, Orbán Viktorról ugyanez már nem mondható el.

Ukrajnának a NATO-ban van a helye – jelentette ki Jens Stoltenberg, a szövetség vezetője csütörtökön Kijevben, az országban tett első látogatásán a háború kitörése óta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közös sajtótájékoztatóján Stoltenberg kijelentette, hogy az ország az euroatlanti családhoz tartozik.

Ukrajnának jogos helye a NATO-ban van, és idővel a mi támogatásunk segíteni fog abban, hogy ez lehetővé váljon

– mondta a főtitkár a Politico szerint.

Ukrajna kormánya tavaly szeptemberben kérte hivatalosan a NATO-csatlakozást gyorsított eljárásban. A NATO ugyan már 2008-ban megígérte, hogy Ukrajna idővel taggá válik, a legtöbb szövetséges – köztük az Egyesült Államok is – óvakodott attól, hogy Kijev számára konkrét utat teremtsen a szövetséghez, amíg a háború dúl.

A Politico szerint a vita tovább fokozódik a NATO-vezetők júliusra tervezett csúcstalálkozója előtt.

Kijevi sajtótájékoztatóján Stoltenberg elismerte, hogy Ukrajna vezetése fel fogja vetni a csúcstalálkozón a tagság és a biztonsági garanciák kérdését.

A találkozó napirendjén, valamint a vilniusi csúcstalálkozó előkészületeinek előzményei között is kiemelt helyen szerepel majd ez a kérdés

– mondta. Zelenszkij szerint a vilniusi csúcstalálkozó „történelmi jelentőségűvé válhat”.

„Köszönjük, hogy megkezdtük a tárgyalásokat. Biztos vagyok benne, hogy együtt fogjuk megteremteni a békét Ukrajnában, egész Európában és a világon” – tette hozzá az ukrán elnök.

A főtitkár azonban, miközben megjegyezte, hogy várakozásai szerint a szövetségesek tovább erősítik az Ukrajnának nyújtandó támogatási csomagot, elzárkózott attól, hogy ígéretet tegyen a tagság megadásának időpontjára vonatkozóan.

„A szövetség, a NATO-szövetségesek fő célja most az, hogy Ukrajna győzedelmeskedjen. Annak biztosítása, hogy Ukrajna továbbra is szuverén, független, demokratikus nemzet maradjon Európában” – vélekedett Stoltenberg, szerinte ugyanis „ez az egyetlen módja annak, hogy értelmes vitát folytassunk Ukrajna jövőbeli tagságáról”.

Orbán Viktor nem érti

A Politico cikkét olvasva Orbán Viktor nem lehetett túl boldog, vagy csak értetlenkedését fejezte ki, pontosan lehetetlen ezt meghatározni. A cikket megosztva Twitter-oldalán csupán annyit kérdezett: „What?!” – azaz

Micsoda?!

A magyar kormány álláspontja azonban eddig sem volt titok az ukrán NATO-csatlakozásról. Nemrég a kormány nevében Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, azért blokkolják Ukrajna EU-s és NATO-integrációját, mert 2015 óta folyamatosan elvették a magyar nemzeti közösség már meglévő, szerzett jogait. Az oktatás, a kultúra, a sajtó és az élet egyéb területein nem lehet úgy használni a magyar nyelvet, mint korábban – hangsúlyozta.

A magyar álláspont változatlan, az integrációs folyamatnál akár az EU, akár a NATO tekintetében egyhangú álláspontra van szükség 

– fogalmazott.

Magyarország nem támogatja Ukrajna integrációját sem az unió, sem a NATO felé addig, amíg a magyar nemzeti közösség korábban meglévő és elvett jogait vissza nem adják – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a legfontosabb annak elkerülése, hogy Oroszország, amely atomhatalom, és a világ legerősebb katonai szövetsége, a NATO között konfliktus alakuljon ki. Ez ugyanis egyenlő a harmadik világháborúval, amit mindenképpen és mindenáron el kell kerülni – hangsúlyozta.

(Borítókép: Orbán Viktor és Jens Stoltenberg 2022. február 25-én. Fotó:  MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Rovatok