Index Vakbarát Hírportál

Gyászba borult egész Los Angeles

2023. április 21., péntek 08:03

Richard Riordan, Los Angeles kétszeres polgármestere „ma este békésen hunyt el brentwoodi otthonában, felesége, Elizabeth, családja, barátai és drága kutyái körében” − áll a család szerda este kiadott közleményében. A férfi 92 éves volt.

Los Angeles nevezetességei, köztük a városháza, péntek este a városi zászló zöld, sárga és piros színeiben világítanak Riordan tiszteletére − írta meg a Deadline

Karen Bass polgármester csütörtökön jelentette be, hogy a kockázatitőke-befektető, aki 1993–2001 között volt polgármester, és aki a Rodney King halála miatt kitört zavargások, majd a northridge-i földrengés után a város újjáépítésének kihívásait kezelte.

A városháza mellett többek között a Richard J. Riordan Központi Könyvtár, az LAX-pillérek, a Los Angeles-i állatkert és a 6. utcai híd is kivilágításra kerül a csütörtök esti városi színben.

A világítással „Richard Riordan polgármester Los Angeles polgárainak tett szolgálatára kívánnak emlékezni” − közölte Bass irodája.

Riordant, az egyetlen republikánust, aki 1961 óta tölti be a párton kívüli pozíciót, 1993-ban választották meg, Tom Bradley-t követve, aki rekordhosszúságú, 20 évig töltötte be a tisztséget.

Valamivel több mint egy évvel a Rodney King gyorshajtás miatt menekülő autós megverésével vádolt Los Angeles-i rendőrök elleni ítéletét követő zavargások után lépett hivatalba, majd első hivatali évében újabb kihívással kellett szembenéznie − az 1994-es northridge-i földrengéssel.

Riordan polgármester örökségéhez tartozik városunk ikonikus központi könyvtára, amelyet megmentett és újjáépített, és amely ma az ő nevét viseli

− mondta Bass.

Két másik városi intézményre is rányomta a bélyegét: a belvárosi The Original Pantry és a malibui Gladstones (ezek helyi éttermek − a szerk.), mindkettő az ő tulajdonában volt.

Az egykori ügyvéd 1982-ben Chris Lewisszal és az egykori USC- (a Dél-Kaliforniai egyetem focicsapata − a szerk.) irányítóval, Pat Hadennel megalapította a Riordan, Lewis & Haden magántőkecéget. A trió saját maga finanszírozta a céget, mielőtt a kilencvenes évek végén intézményi befektetőkhöz fordultak, akiktől a következő két évtizedben több mint egymilliárd dollárt gyűjtöttek össze.

2002-ben Riordan indult a kormányzói posztért, de az előválasztáson alulmaradt Bill Simonnal szemben, aki maga is alulmaradt a hivatalban lévő demokrata Gray Davisszel szemben. Nem sokkal ezután bejelentette, hogy Los Angeles Examiner néven hetente megjelenő bulvárlapot kíván indítani (ami tisztelgés volt a William Randolph Hearst által 1903-ban alapított, 1989-ben megszűnt kiadvány előtt). Volt egy 52 oldalas próbaszám, és Riordan állítólag 5 millió dollárt ölt a saját pénzéből a projektbe. Azonban újra közhivatalt vállalt, amikor barátja, az akkori kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger, aki a 2003. októberi visszahívásos választásokon legyőzte Davist, Riordant nevezte ki az állam oktatási miniszterének. Ezt a tisztséget 2003-tól 2005-ig, lemondásáig töltötte be.

Rovatok