Index Vakbarát Hírportál

Élet Belaruszban: tízéves börtönbüntetést kértek egy ellenzéki újságíróra

2023. április 22., szombat 15:46

Raman Prataszevics a vád szerint a felbújtója volt a 2020-as belarusz elnökválasztás után kialakult tüntetéssorozatnak, amiért azokról beszámolt. A belarusz újságírót egy Ryanair-járat nemzetközi szerződésekkel szembemenő földre kényszerítése után vették őrizetbe.

10 év letöltendőt börtönbüntetésre ítélné a főügyész Raman Prataszevicset, azt a belarusz újságírót, akit Aljakszandr Lukasenkáék 2021-ben egy Athén és Vilnius között közlekedő Ryanair-járatot Minszkben földre kényszerítve őrizetbe vettek – tudósít róla a Medúza.

Prataszevicset, aki az egyik legnagyobb elérésű kormányellenes médium, a NEXTA újságírója volt, társaival együtt – a lap alapítótársát, Stefan Putilót, illetve a leginkább Telegramon működő médium másik korábbi szerkesztőjét, Jan Rudikot – összesen 1500 bűncselekménnyel vádolták: többek között azzal, hogy tüntetéseket és lázadást szerveztek, emellett azzal is megvádolták, hogy a radikálisnak ítélt médiumukkal céljuk a hatalom megragadása lett volna.

A szabadnak és demokratikusnak nem igazán nevezhető országban ugyanis bűncselekménynek számít, ha a kampányidőszakon kívül az emberek tüntetéseket rendeznek – a vád szerint azzal, hogy a NEXTA beszámolt a tüntetésekről, maga is felbujtó lett.

SŐT, PRATASZEVICSET – AKI JOGTALAN LETARTÓZTATÁSA ELŐTT LENGYELORSZÁGBAN ÉLT POLITIKAI MENEDÉKJOGGAL – A BELARUSZ ÁLLAM TERRORISTAKÉNT TARTJA SZÁMON.

A tárgyalás még február 16-án kezdődött el, ugyanakkor április 13-án Prataszevicset jóval súlyosabb bűncselekmények elkövetésével is megvádolták, ami kapcsán Prataszevics részlegesen bűnösnek vallotta magát. A főügyész szerint Prataszevicsék összesen 30 millió rubel értékben károsították meg a belarusz államot, amit az újságíró csak részlegesen ismert el.

Társaira a főügyész ennél hosszabb büntetést kért, ugyanakkor a három vádlott közül csak Prataszevics tartózkodik Belaruszban,

így a vádlottak közül vélhetően csak ő fog valójában börtönbe vonulni.

Prataszevicset még 2021 májusában vették őrizetbe akkori barátnőjével, az orosz nemzetiségű Szofija Szapegával együtt, amikor a belarusz állam mondvacsinált okokkal földre kényszerített egy Athén és Vilnius között közlekedő járatot. Szapegát, aki nem is újságíróként kereste a kenyerét, hatéves börtönbüntetésre ítélték korábban, amit jelenleg a gomeli börtönben tölt, ugyanakkor szülei régóta szeretnék, ha lányuk Oroszországban töltené ki a büntetését.

Egyébként nem Prataszevics az első és az egyetlen személy, akit a 2020-as elnökválasztás után őrizetbe vettek.

Az Európa utolsó diktátorának is nevezett Aljakszandr Lukasenka ellenzéki kihívójának, Szvjatlana Cihanouszkajának a korábbi szövetségeset, Marija Kalesznyikavát még 2021-ben ítélték tizenkét évre hasonló vádakért. Ő a börtönbüntetés után súlyos betegség miatt kórházba is került, míg Cihanouszkaja férjét, Szjarhej Cihanouszkijt még az elnökválasztás előtt vették őrizetbe, majd 2021 decemberében ítélték 18 éves börtönbüntetésre – Cihanouszkaja eleve csak azért indult a választáson, mert férjét az őrizetbe vétele miatt nem engedték rajthoz állni.

A Vjaszna emberi jogi szervezet szerint Belaruszban jelenleg ezerötszáz embert tartanak fogva politikai okokból – köztük a szervezet néhány képviselőjét is.

(Borítókép: Raman Prataszevics 2020. augusztus 31-én. Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok